Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

10 археологически чудеса в Гърция

Храмове, гробници и оракули

0 коментара
10 археологически чудеса в Гърция

През хилядолетията в Гърция са се раждали, процъфтявали и загивали забележителни цивилизации и култури. От тях е останало богато археологическо наследство, което често е разположено сред идилични, внушителни или романтични пейзажи: от загадъчните идоли от Цикладите през развалините на минойски Кносос до класическата красота на Акропола и средновековните църкви на Мистра. Ето и някои известни и не толкова известни археологически забележителности на Гърция, които да не пропускате през 2020 г.

1. Акрополът

Да, клиширано е. Но хълмът, който олицетворява Древна Атина и идеята за демокрация, продължава да впечатлява с живописното си разположение и елегантната красота на Партенона и Кариатидите. Белият храм е построен през V в.пр.Хр. на мястото на предшественик, разрушен от персите. В него се намирала чудно красива статуя на Атина, покрита със злато и слонова кост. Днес Партенонът е живописна мраморна руина, която мени цвета си с промяната на слънчевата светлина - от розов на зазоряване до искрящобял по обед. Историята на Акропола е богата, а най-доброто място да научите повече за нея е модерният и интригуващ Нов музей на Акропола. В него се пази и част от оригиналния фриз на Партенона. За още по-пълна представа за Древна Атина, посетете и античната агора с Храма на Хефест и живописните и подтикващи към философски размисъл останки от некропола Керамейкос.

2. Делфи

Скътан между склоновете на Парнас, оракулът на Аполон в Делфи бил най-уважаваното прорицалище в Древна Гърция. Местните пророчици били прочути нашир и длъж със своите точни, макар и загадъчни предсказания. Древните гърци вярвали също, че в Делфи се намирал центърът на света. Всеки гръцки град дарявал богато светилището, а в храма на Аполон били издълбани сентенции на Седемте гръцки мъдреци, които звучат актуално и днес: "Познай себе си" и "Всичко с мярка". Днес хората посещават Делфи заради живописните развалини на античните храмове на Аполон и Атина, и заради театъра, сгушен в шепите на Парнас. В местния музей ще видите разкошни статуи като бронзовата скулптура на колесничар, който е като жив,  и камъка, който някога обозначавал "центъра на света".

3. Мистра

Археологическото наследство на Гърция далеч не е само антично. В сърцето на Пелопонес се крие Мистра - средновековен град с църкви, улици и жилища, който слабо се е променил от ХIV-ХV в., когато бил столица на една от държавиците, възникнали в залеза на Византийската империя. Потопете се в атмосферата на отминалите времена, като се изгубите сред уличките на крепостта и се насладите на величието на Двореца на деспотите, жилищата на аристократичните фамилии Ласкарис и Франгопулос, красивата катедрала "Св. Димитър" и впечатляващите манастири "Света Богородица Панатаса" и "Света Богородица Перивлептос". Разходката из цитаделата и горния и долния град на Мистра предизвиква въображението и ви кара да си представяте сред руините благородни девици, чуждестранни делегации, които носят богати дарове, и гъмжило от селяни, занаятчии, поклонници и търговци от цял свят.

4. Оракулът на мъртвите в Ефира

Малцина туристи посещават останките на античния Оракул на мъртвите в Ефира. Онези, които проявят любопитство, попадат сред странен и загадъчен пейзаж. Под яркото гръцко слънце, на километри от морето и в сянката на планините, една река с мрачна митологична слава - Ахерон, мие подножието на нисък хълм. На него се издигат масивните каменни стени на оракул, които крият подземно помещение. Преди хилядолетия древни гърци от близо и далеч слизали в него, за да поговорят с мъртвите си роднини и да получат съвет и предсказание за бъдещето. Днес посещението носи мистика и приятна прохлада от горещината навън.

5. Микена

През втората половина на II хил.пр.Хр. в континентална Гърция процъфтява Микенската цивилизация - общество на сурови воини, внушителни цитадели и  масивни гробници, обезсмъртено в поемите на Омир. Построена преди 3400 години, Микена в Пелопонес, където управлявал цар Агамемнон, е най-внушителният археологически обект от тази цивилизация. Прочутата Лъвска порта пази подстъпа към здрава цитадела, а няколко гробници разкриват майсторството на древните микенци да строят с камъни, които тежат тонове. Когато пристъпите сред тези впечатляващи лесно разбирате защо по-късните поколения смятали, че микенските крепости са строени не от хора, а от великани.

6. Епидавър

Древна Гърция ни е дала редица неща, които днес смятаме за даденост - като театъра. Териториите, владени някога от древните елини, са осеяни с живописните развалини на полукръгли театри, обичайно разположени сред драматични или идилични пейзажи. Ако обаче можете да посетите един античен театър, нека да е този в Епидавър. Той е с капацитет от 14,000 зрители, а акустиката му е толкова добра, че седящите на последния ред спокойно чуват думите, произнесени на сцената. Театърът в Епидавър е построен през IV в.пр.Хр. като част от уважавано в цяла антична Гърция светилище на бога-лечител Асклепий.

7. Арката на Галерий и Ротондата в Солун

Древните римляни също са оставили своя отпечатък в археологическото наследство на Гърция. За щастие няма нужда да пътувате дълго, за да го видите. В центъра на Солун се издигат триумфална арка и ротонда, построени от император Галерий (305-311). Арката е посветена на победа на Галерий над персите, а релефите ѝ изобразяват ключовите моменти от военната кампания в Изтока. Ротондата вероятно трябвало да бъде мавзолей на Галерий, но скоро, след като християнството станало официална религия в империята през 313 г., била превърната в църква, а през ХVI в. - в джамия. Днес е музей, който можете да посетите.

8. Вергина

Къде е погребан Александър Велики (336-323 г.пр.Хр.), покорител на древния свят? Този въпрос си остава една от големите загадки на археологията. С по-голяма доза вероятност може да се каже, че знаем къде са погребани двама от най-близките му хора - баща му Филип II (359-323 г.пр.Хр.) и синът му Александър IV (323-309 г.пр.Хр.). Те може би са погребани в две от четирите гробници в т.нар. Голяма могила край Вергина. Находките от Голямата могила, заедно с прекрасно консервираните гробници, са изложени в прекрасен музей на място. Те действително са достойни за царе от най-могъщата европейска държава по онова време - възхитителни стенописи, богати накити, златни венци, скъпо оръжие.

9. Дворецът в Кносос, Крит

С червените колони, гигантските амфори за съхранение на зърно, зехтин и вино, и живите фрески на красиви мъже и жени с черни къдрици дворецът Кносос на Крит оставя ярки спомени. Кносос е най-впечатляващият от градовете, създадени от Минойската цивилизация, която процъфтявала на Крит между 3000 и 1300 г.пр.Хр., установила търговска хегемония в Средиземноморието и създала своя, все още неразчетена писменост - Линеар А. Сложната архитектура на двореца в Кносос и афинитета на минойците към биковете са дали началото на една от най-известните легенди на Античността - за Минотавъра с човешко тяло и глава на бик, който разкъсвал жертвите си в Лабиринта на Крит.

10. Храмът на Посейдон на нос Сунион

Когато Тезей убил Минотавъра и потеглил обратно към Атина, той забавил уговорката да замени черните платна на кораба с бели като знак, че мисията му е завършила успешно. Отчаян от вида на траурните платна на хоризонта, баща му Егей не издържал и скочил в морето. Това, според легендата, се случило на нос Сунион край Атина - впечатляващо фотогенично място, увенчано с красив античен храм на Посейдон, построен през V в.пр.Хр. Залезите тук са великолепни, наоколо щъкат ята шумни яребици, а една от колоните още носи подписа на Лорд Байрон.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.