10% данък на доходите, акцизът на алкохола и горивата с 5% нагоре

10% данък на доходите, акцизът на алкохола и горивата с 5% нагоре

От догодина доходите на физическите лица ще се облагат с единна ставка от 10%, решиха управляващите в неделя.

От 1 октомври пенсиите ще бъдат увеличени с нови 10%. Това бе решено на оперативно заседание на Министерския съвет в резиденция „Евксиноград” край Варна. На заседанието присъстваха и лидерите на коалиционните партньори в управляващата коалиция Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Така общото увеличение на пенсиите през тази година ще бъде с 20%, след като от юли те бяха вдигнати с 10%.

Същевременно ще бъде намалена осигурителната тежест с 3%, каквото бе настояването на НДСВ, което до неотдавна бе отклонявано от левицата с мотива, че трябва да се види изпълнението на приходите, за да се прецени дали намалението да стане от октомври или от догодина .

От следващата година доходите на физическите лица ще бъдат облагани с единна ставка от 10% или с така наречения плосък данък. Това бе основното настояване на десните политически сили, което бе отхвърляно още от правителството на Симеон Сакскобургготски.

Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, доскорошен председател на бюджетната комисия, при плоското облагане хората с най-ниски доходи няма да бъда ощетени, защото в бюджетната сфера заплатите на нискодоходните служители ще бъдат коригирани по такъв начин, че да не бъдат ощетени от въвеждането на данъка, тоест и за тях да има позитивен резултат. Според него ще се влезе в диалог с бизнеса, така че и той да поеме своята отговорност и да осигури симетрично повишаване на доходите и в частната сфера. Равновесната точка, според Димитров, е 350 лв., където двата ефекта – премахването на сегашната скала на облагане и въвеждането на данък от 10% - се компенсира. Хората с доходи между 200 и 350 лева трябва да бъдат компенсирани по подходящ начин, така че тази промяна да не ги засегне, каза Димитров.

В момента, ако дадено лице получава 250 лева, те се облагат с 20% за горницата над необлагаемите 200 лв., което прави данък от 10 лв. Ако обаче се облагат с плоския данък от 10%, то данъкът става 25 лв., което е 15 лв. реално намаление на доходите.

От 2008 година обаче ще се договаря увеличение на осигурителните прагове, но все още не е уточнено с колко, като за това ще се търси съдействието на частния сектор. Първоначалните предложения са за увеличаване на праговете с 20%.

Също от догодина се очаква вдигане на акцизите на алкохола и горивата с 5 %.

Управляващите са утвърдили и макрорамката на бюджета за следващата година. Реалният ръст на доходите в бюджетната сфера ще бъде с 6%, а номиналният – 10%. Очаква се годишната инфлация да е 3.7%, а икономическият растеж от 6% при дефицит по текущата сметка от 17.2%. 

Очакваните приходи са 24.5 млрд. лв., което е около 42% от брутния вътрешен продукт. Разходите са 23 млрд. лв. Вноската ни в Европейския съюз ще бъде 690 млн. лв., съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски.  

Основните приоритети за следващата година са нарастване на капиталовите разходи за модернизиране на инфраструктурата, повишаване на доходите, продължаване на структурните реформи в здравеопазването и образованието. 

Управляващата коалиция е решила още да бъде създадена експертна работна група, която до септември да подготви предложения за актуализиране на управленската програма на правителството и да набележи конкретни секторни политики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?