10 държави от Средиземноморието се обявиха за комплексно решение на сирийския проблем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на сирийския проблем трябва да има комплексен характер и да се осъществи при запазване на единството и суверенитета на Сирия. Това се посочва в изявление, прието в мароканския град Танжер на среща на министрите на външните работи от страните-участнички в групата за диалог "5+5", която обединява десет държави от западното Средиземноморие, предадоха информационните агенции.

В групата влизат пет страни от ЕС - Италия, Испания, Малта, Португалия и Франция, и пет държави от арабския Магреб - Алжир, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис.

Сирийският проблем трябва да се реши във всички измерения едновременно - хуманитарно, в областта на сигурността и най-вече политически, в съответствие с резултатите от конференцията Женева-1, при запазване на единството и суверенитета на Сирия, се казва в документа, приет на срещата.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс заяви обаче, че в Сирия не може да се постигне единство, докато на власт е сирийският президент Башар ал Асад. Фабиюс подчерта необходимостта от сформиране на "правителство на националното единство, в чийто състав може да влязат някои представители на сегашния режим, включително военни, както и членове на нетерористичната опозиция".

Според него един такъв съюз, съвместно със сирийската армия, ще може да се изправи срещу терористичните групировки, включително срещу "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?