10 държави от Средиземноморието се обявиха за комплексно решение на сирийския проблем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на сирийския проблем трябва да има комплексен характер и да се осъществи при запазване на единството и суверенитета на Сирия. Това се посочва в изявление, прието в мароканския град Танжер на среща на министрите на външните работи от страните-участнички в групата за диалог "5+5", която обединява десет държави от западното Средиземноморие, предадоха информационните агенции.

В групата влизат пет страни от ЕС - Италия, Испания, Малта, Португалия и Франция, и пет държави от арабския Магреб - Алжир, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис.

Сирийският проблем трябва да се реши във всички измерения едновременно - хуманитарно, в областта на сигурността и най-вече политически, в съответствие с резултатите от конференцията Женева-1, при запазване на единството и суверенитета на Сирия, се казва в документа, приет на срещата.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс заяви обаче, че в Сирия не може да се постигне единство, докато на власт е сирийският президент Башар ал Асад. Фабиюс подчерта необходимостта от сформиране на "правителство на националното единство, в чийто състав може да влязат някои представители на сегашния режим, включително военни, както и членове на нетерористичната опозиция".

Според него един такъв съюз, съвместно със сирийската армия, ще може да се изправи срещу терористичните групировки, включително срещу "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Свят