10% ДДС за ток и газ за януари-април ще иска България от ЕК

Свалянето на ставката не може да стане само с решение на НС

10% ДДС за ток и газ за януари-април ще иска България от ЕК

Служебното правителство даде картбланш на финансовия министър да подготви искане до Брюксел за консултация с Комитета по ДДС на ЕК за възможността да се намали данъка върху добавената стойност за доставките на електроенергията и природния газ. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.От Министерството на енергетиката уточниха пред Mediapool, че искането ще е ставката да падне на 10 процента за периода от 1 януари до края на април 2022 г. и да е временна мярка

Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност, държавите членки могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление, посочват от правителствената пресслужба.

При преговорите за съставяне на правителство и постигането на общи цели по области, когато се обсъждаше енергетиката БСП предложи намаление на ставката за ДДС за тока на 9 процента. Тогава по-скоро тази идея беше изтласкана, като общото решение бе да се търсят варианти за енергийни помощи за социално слабите и бизнеса, но явно сега служебният кабинет е възприел друг подход.

Необходимостта за съгласуване на намаляването на ДДС за тока и газа е защото те не са в списъка на стоките и услугите, за който държавите автоматично могат да налагат намалена ставка на ДДС със свое решение. В този случай процедурата изисква съгласуване с Комитета по ДДС, в който участват всички държави членки. По време на консултациите се обсъжда конкретната ситуация в съответната държава членка, така че да не се нарушава конкуренцията на енергийния пазар и да се спазват минималните изисквания на ДДС директивата.

Не е ясно колко дълго могат да продължат консултациите с еврокомитета, но в подобни случаи той действа сравнително бързо. Заради кризата с цените на енергийните ресурси Европейската комисия вече разреши прилагането на намалена ставка на ДДС на електроенергията и природния газа като временна мярка, а няколко държави членки вече приложиха облекчението. То трябва да бъде одобрено и от парламента.

България няма как да постигне по-ниска от 9% ставка или пълно освобождаване от данъка на доставките за ток и газ, обясни финансов експерт пред Mediapool.

От енергийното министерство казаха, че искането е за наполовина по-нисък ДДС за тока и газа.

Макар директивата да позволява намаление на ДДС и за цените на топлоенергията, в решението на МС не се посочва изрично, че то ще важи и за парното. Източници коментираха, че топлофикациите реално ще получат облекчението през доставките на природен газ и това ще се отрази върху техните крайни цена за потребителите, но е напълон възможно в хода на преговорите с ЕК намалена ставка да има и да цената на парното.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?