Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

10 деца загинаха при катастрофа в Черна гора, две се издирват

0 коментара

10 деца загинаха, а две още се издирват в река Лим, след като български туристически автобус загуби контрол и падна в 40 - метров каньон в планинска местност между Сърбия и Черна гора в неделя вечерта.

В автобуса е имало 48 ученици и техни учители от средно училище "Николай Катранов" от град Свищов, както и двама шофьори. Групата се връщала от екскурзия в Дубровник.

Повече информация за инцидента може да се получи на телефони: посолството на България в Белград - 0038 111 361 39 90, 0038 111 361 39 80, дирекция "Консулски отношения" в МВнР, София - 02 948 23 74.

Катастрофата е станала към 21.20 ч. българско време в неделя, на мокър планински път между град Биело Поле в Черна гора и сръбското село Гостун. Сръбското вътрешно министерство съобщи, че по първоначални данни се е пукнала предна гума на автобуса и шофьорът Илия Измирлиев е загубил контрол върху превозното средство. Автобусът се преобърнал в дълбока пропаст и паднал в реката.

Придошлата река понесла колата надолу по течението и тя започнала бързо да се пълни с вода. Шофьорите успели да реагират и да отворят люковете на тавана на колата и заедно с другите възрастни започнали да извеждат децата.

"В автобуса настана бъркотия. Много от хората плачеха и викаха и започнаха да трошат стъкла, като крещяха за помощ. Някои от нас се съвзехме и започнахме да вадим пътници пред отвора на покрива на автобуса, докато той плуваше по реката и се пълнеше с вода", разказва пред ТАНЮГ ръководителят на групата Албена Иванова.

"Целия автобус се разтресе и водата започна с всяка секунда да се покачва много бързо. Слава богу, успяхме да се доберем до люковете благодарение на шофьорите, които реагираха веднага", сподели едно от пострадалите деца пред Първа програма на сръбската телевизия.

Един от шофьорите успял да преплува буйната река и се добрал до най-близкото кафене за помощ.

С помощта на местни жители, полицаи и пожарникари от близките населени места Биело поле и Приеполе, преди полунощ на брега били извадени 39 души. За съжаление едно от децата - на 17 години, е починало от нараняванията на път за болницата.

Спасителните екипи извадиха 9 тела от реката

Това бе и първата жертва, за която бе съобщено още в ранните сутрешни часове в понеделник. В неизвестност бяха 11 деца, в издирвателните операции за които се включиха и водолази, и спецчасти на армията на Сърбия и Черна гора.

Издирването бе затруднено от лошото време, непрекъснатото покачване на водите на реката и трудно достъпния терен, отбелязаха агенциите. Още преди обед Ройтерс цитира полицейски източници, които даваха много малко надежди за оцелели.

До 19 ч. българско време бяха извадени 8 тела от потъналия автобус. Деветото е било открито на около 3 км от мястото на катастрофата, край сръбското село Гостун. Издирването на останалите две деца в неизвестност ще продължи и във вторник.

АП цитира свидетели на трагедията, според които от придошлата река днес се е виждал само един ъгъл от автобуса.

Според разпространения от българското Външно министерство списък на всички пътници, в автобуса са пътували 35 деца на възраст от 12 до 18 години и 15 възрастни.

От спасените 38 пътници, 22-ма са били настанени в болницата в сръбския град Приеполе. Директорът на лечебното заведение Райко Дивац заяви, че те са в добро състояние. В хотел в черногорския град Биело поле са настанени други 16 от пътуващите в автобуса, които преди това са минали през лекарски преглед.

Българският консул в Белград, който спешно пристигна в Приеполе, уточни, че пострадалите са единствено с леки охлузвания.

Преглед на ранените е извършил лично министърът на здравеопазването на Черна гора Нуманович.

По разкази на други очевидци, съобщени от сръбските електронни медии, след падането на автобуса в реката вътре е започнала паническа битка кой да излезе първи, в която са пострадали повече от учениците.

Местните жители помогнали на българите да оцелеят

Водолази, служители на планинската служба, полиция и спецчасти на армията на Сърбия и Черна гора се включиха в издирването на децата. Властите в Белград отклониха предложенията на българската Гражданска защита и българското вътрешно министерство да се включат в спасителната операция с аргумента, че се прави всичко необходимо по издирването.

Българският посланик в Сърбия и Черна гора Яни Милчаков специално благодари на властите и местните жители в Биело поле и Приеполе, които веднага след инцидента са се притекли на помощ.

Първанов благодари на черногорския президент за помощта

Президентът Георги Първанов отложи редовната си среща с журналисти заради катастрофата. По обед Първанов разговаря със своя черногорски колега Филип Вуянович. Българският държавен глава благодари на президента на Черна гора и на местните власти за действията им по спасяването и издирването на децата и потвърдил готовността на българските власти да изпратят при нужда спасителни и медицински екипи.

още

Пред БНР Милчаков разказа, че местен младеж успял да извади с плуване две от българчетата от водите на река Лим, след като гумената му лодка, с която се притекъл на помощ, се преобърнала.

Друг местен жител - Зухдо Ахметович, разказа пред Танюг, че използвал лодката си и въжета и заедно със съседа си помогнали за евакуирането на пътниците. Той също каза, че много хора са се събрали, за да помогнат.

Много от жителите на Биело поле и Приеполе са били през цялата нощ в неделя срещу понеделник край местата, където били настанени пострадалите българи, с желание да помогнат с храна и дрехи. Бил е организиран денонощен медицински контрол и помощ в случай на необходимост, а министърът в черногорския кабинет Нуманович, който е лекар по професия, е прекарал цялата нощ с катастрофиралите.

Кореспондентът на БНР в Белград съобщи, че според следовател в Приеполе подобна трагедия не се е случвала през последните 30 години в областта. Разследването е в ход и явно става дума за сериозна човешка трагедия, пишат местните медии.

Националната следствена служба в България също образува дело за обстоятелствата, предизвикали автобусната катастрофа. То се наблюдава от Софийска градска прокуратура.

Катастрофиралият автобус е бил технически изправен, а шофьорите - опитни

От министерството на транспорта съобщиха, че катастрофиралият автобус е на фирма "Пампорово"АД, която притежава редовен лиценз за международни превози на пътници.

Спешна проверка тази сутрин на регионалния отдел на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) не е констатирала нарушения в техническите и медицински прегледи преди пускането на автобуса на път.

Автобусът е "Юнкер", немско производство, на 11 години, минал е технически преглед през декември 2003 г., като следващият е през юни 2004.

Колата е била с извършен основен ремонт на двигателя, а предните гуми са сменени през март т.г., твърди началникът на гаража на фирмата Илия Томов. Той не помни подобен инцидент с автобус на "Пампорово" през 30-те си години стаж във фирмата.

Пред черногорското радио шофьорът Илия Измирлиев, който е управлявал автобуса в момента на катастрофата, е заявил, че не знае как точно е станал инцидента, съобщи БТА. Според водача на групата Албена Иванова, която е седяла до него, трагедията се случила на излизане от остър завой. "Когато излязохме от завоя усетих, че сме тръгнали извън пътя и че шофьорът се опитва да върне автобуса, но безуспешно. Усетих, че автобусът се залюля и видях как политаме към реката", каза тя пред ТАНЮГ, цитирана от БТА.

Двамата водачи - Илия Измирлиев (51 г.) и Димитър Керкелов (50 г.), са преминали психологическите тестове с положителни резултати. Те притежават необходимите документи за водачи в международния превоз на пътници.

Последният медицински преглед на двамата шофьори е бил с добри показатели, те не били преуморени или пренатоварени. През март Димитър Керкелов е изминал 1190 км до Пловдив и обратно, а Илия Измирлиев - 2 пътувания с общо 211 км.

Според разкази на шофьори от фирмата, маршрутът на катастрофиралия автобус минавал през изключително тежък пътен участък.

Колеги на Илия Измирлиев и Димитър Керкелов обясняват пред БТА, че двамата шофьори са много опитни. Те изключват версията да са били преуморени, тъй като катастрофата станала около 2 часа след като тръгнали от Дубровник обратно към България. Преди да потеглят по обратния маршрут, шофьорите почивали 2-3 дни, обясняват колегите им в Смолян.

По данни на кметския екип в Свищов, организатор на екскурзията е "Дилижанс експрес". Управителят на фирмата Байко Байков съобщи, че на децата са направени два вида задължителни застраховки - за местата в автобуса и за престоя на туристите извън него.

Линейки очакват пострадалите деца на Калотина

От Външно министерство съобщиха, че сръбските власти ще придвижат с автобус до граничния пункт на Калотина оцелелите при катастрофата деца и възрастни. Автобусът ще бъде съпроводен от полицейски кортеж, а децата ще се придружават от лекари от Сърбия и Черна гора. Говорителят на МВнР Любомир Тодоров уточни, че много малка част от пострадалите ще останат в болницата в Приеполе, но никой от тях не е в тежко състояние.

Четири линейки - реанимобили и един рейс ще чакат завръщащите се деца. Друга българска линейка ще пресрещне сръбския рейс на 100 км в територията на Сърбия, съобщи пред БТА началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев.

Още на границата травматолози, неврохирурзи и психолози ще извършат кратки медицински прегледи и ще преценят кои деца да се транспортират до София с реанимобилите и кои - с рейса. По думите на шефа на ВМА, най-вероятно 10 от децата ще бъдат настанени в отделението "Детска неврохирургия" на "Пирогов", а останалите 28 деца и възрастни ще бъдат във ВМА и болница "Лозенец". От здравното министерство съобщиха, че в трите болници се подготвят лекарски екипи и стаи за пострадалите.

Оттам уточниха, че тъй като няма пострадали в тежко състояние, е отпаднал вариантът да се използва авиация за транспортирането от мястото на инцидента до София.

Още в ранния следобед на граничния пункт започнаха да пристигат родители на децата от Свищов, подпомогнати в транспорта от кметството в Свищов, което създаде кризисен щаб още в ранните часове в понеделник. Първоначално се очакваше децата да пристигнат към 21 ч. българско време, но впоследствие бе съобщено, че поради технически причини те ще тръгнат от Биело поле и Приеполе към България най-вероятно във вторник сутринта. Пътят оттам до Калотина е около 6 - 7 часа.

От ГКПП Калотина съобщиха, че за чакащите родители има отделно помещение на граничния пункт, предлага им се кафе и чай. Някои от родителите са пресекли границата с автомобили и отпътували за мястото на катастрофата, за да приберат лично децата си.

Със съдействието на Външно министерство родителите на загиналите деца също ще пристигнат на мястото на катастрофата, за да идентифицират телата.

Главният секретар на министерството на здравеопазването доц. Красимир Гигов и депутатката от НДСВ д-р Антония Първанова също заминаха за мястото на катастрофата заедно с два микробуса с екипи от психолози и лекари. Те ще разговарят с децата, за да им помогнат да преодолеят шока от катастрофата.

От министерствата на здравеопазването и образованието съобщиха, че Игор Дамянов и Славчо Богоев ще посрещнат оцелелите на Калотина. Там ще бъде и зам.външният министър Катя Тодорова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.