10 дни допълнителен отпуск за учителите, прекарали Covid-19

10 дни допълнителен отпуск за учителите, прекарали Covid-19

10 дни допълнителен отпуск ще се полагат на учителите, преболедували Covid-19. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование.

Идеята е да се осигури по-ефективно възстановяване на работещите в образователните институции.

Докато осъстват, учителите ще бъдат замествани по националната програма "Без свободен час", гласи договорът между синдикатите, учителите и МОН. За допълнителни консултации на дете, което е отсъствало повече от 10 дни поради заболяване или при натрупване на образователни дефиците при дистанционно обучение, учителите ще получават по 15 лв. на проведен час.

Учителите ще получат и по 30 лв. месечно за разходи за консумативи при провеждане на електронно обучение.

Предвиждат се и законодателни промени за лишаване от социални придобки на лица, които злоупотребяват с техника, предоставена за обучение. Образователният министър Красимир Вълчев неведнъж алармира, че таблетите се разпродават или се залагат, вместо да се ползват за учене.

Разписани са и по-високите стартови възнаграждения за работещите в училищната система. За логопед, психолог рехабилитатор и треньор то е 1260 лева, за старши учител – 1300, главен учител – 1350. От следващата година ще има увеличение и на ръководните длъжности – 1535 лв. за директор и 1420 за зам.-директор.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?