10 г. след светкавичната война с Русия Грузия осъди руската окупация

Грузинският президент Гиорги Маргвелашвили

Грузия осъди днес окупацията на нейна територия от Русия в навечерието на десетата годишнина от "светкавичната война" и последвалото я признаване на две грузински сепаратистки територии за независими държави от Москва, което значително влоши отношенията между Изтока и Запада, предаде Франс прес.

"Това беше война срещу Грузия, агресия, окупация и въпиещо нарушение на международното право", заяви грузинският президент Гиорги Маргвелашвили пред министри и представители на Латвия, Литва, Полша и Украйна. "Апетитът на агресора се засилва след нахлуването", добави той.

Русия отдавна има търкания с Грузия заради амбициите на бившата съветска кавказка република да се присъедини към ЕС и НАТО - възможност, която за Русия е опасно посегателство над зоната ѝ на влияние, отбелязва АФП.

Според Маргвелашвили по-скоро пасивната реакция на Запада към Русия след войната с Грузия през 2008 г. е вдъхнала увереност на Москва, за да анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. след идването на власт на прозападно правителство в Киев. "По-късно видяхме какво направи Русия в Украйна през 2014 г.", каза грузинският президент.

Грузия ще продължи външнополитическия курс за пълноценна интеграция в европейските и евроатлантическите структури, продължи Маргвелашвили. "Ние смятаме, че членството в НАТО ще бъде гаранция за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на международно признатите ѝ граници", каза грузинският президент.

На 12 юли тази година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за пореден път потвърди намерението на алианса да приеме Грузия, без да уточнява кога може да стане това.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?