10 г. затвор заплашват бивш шеф на БДЖ заради скандална сделка с вагони

10 г. затвор заплашват бивш шеф на БДЖ заради скандална сделка с вагони

Софийската градска прокуратура повдигна в понеделник обвинение срещу бившия шеф на "Български държавни железници" ЕАД Христо Монов заради скандалната сделка с рециклираните вагони.

Според обвинението Монов съзнателно е сключил неизгодна сделка за покупката до 30 спални вагона от фирма "Арвекс", Швейцария, като щетите за държавата са 9 990 000 евро (разликата между продажната цена на един спален вагон от 550 000 евро, и реалната им цена, определена с експертиза в размер на 217 000 евро). Наказанието за престъплението по чл. 220 от НК е от 1 до 10 години затвор и лишаване от право за заемане на държавна длъжност.

От прокуратурата уточняват, че до момента е платена около 90 % от стойността на сделката (16.5 млн. евро) и са получени 12 вагона. Представител на фирма "Арвекс" за България е Валентин Моллов – бивш шеф във фалиралата Първа частна банка.

Закупените вагони са произведени в периода 1967–1973 г. и рециклирани през 1997 –2000 г. .Голяма част от тях са получени и приети без пълна техническа документация. Въпреки това на всеки вагон е била определена една и съща цена – 550 000 евро, без оглед на конкретното им техническо състояние.

Наличните 12 вагона не са били отново рециклирани, а само "козметично" променени във Вагоноремонтния завод в град Септември, като стойността е около 30 000 лв. за мотриса.

От техническата документация на вагоните е видно, че те не съответстват на изискванията на Българския държавен стандарт, което означава, че са опасни за експлоатация.

По този повод Върховната касационна прокуратура предупредила сегашния изпълнителен директор на БДЖ Пенчо Попов да предприеме спешни мерки, гарантиращи безопасността на вагоните.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?