10 години затвор за Христо Александров, но не за “Агробизнесбанк”

10 години затвор за Христо Александров, но не за “Агробизнесбанк”

Пловдивският окръжен съд осъди в сряда на десет години затвор при първоначален "строг" режим банкера Христо Александров. Присъдата той получи по делото за присвояване на средства в особено големи размери в полза на частната му брокерска къща.

Така, макар и осъден по друго дело, той стана първият шеф на фалирала българска банка, който влиза в затвора.

Христо Александров, известен като Ицо Салфетката заради битността си в миналото на сервитьор, заедно с друг банкер – Христо Данов - бе директор на пловдивската “Агробизнесбанк”, затворена през 1996 г. при управлението на Жан Виденов заедно с още 13 банки след като бе източена и превърната в куха черупка.

Впоследствие “Агробизнесбанк” бе поета от синдик и през 1997 г. съдът я обяви в несъстоятелност. По същото време подобна съдба сполетя “Първа частна банка” (ПЧБ), “Минералбанк”, “Туристспортбанк” (ТСБанк), “Международната банка за инвестиции и развитие” (МБИР), “Банката за земеделски кредит” (БЗК), банка “Славяни”, “Елитбанк” и др.

За фалита им бяха заведени съдебни дела, обявени от предишното ръководство на прокуратурата за “мегадела” под специалния надзор на бившия обвинител №1 Никола Филчев.

През годините “мегаделата” циклеха и по тях не бе осъден нито един банков шеф, защото събраните доказателства не издържаха пред съда. Осъдителни леки присъди получиха само някои шефове на ниски нива в банкови клонове. От своя страна другият обвиняем по делото “Агробизнесбанк” – Христо Данов – осъди неотдавна държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за необосновано дългото проточване на делото срещу него. 

В сряда Христо Александров бе признат за виновен за присвояване в особено големи размери, “представляващо особено тежък случай в качеството му на длъжностно лице - управител на Финансово брокерска къща (ФБК) - Пловдив., както и във фалшифицирането на документи.

Освен на десет години затвор, от които ще му бъдат приспаднати 2 години и 7 месеца домашен арест, той трябва да плати и 208 хил. лв. на “Булстрад” – наследник на източената от него бивша държавна компания “Автомобилно застраховане МИК”.

Заедно с Александров условна присъда от 2 години плюс три години изпитателен срок получи и бившият генерален директор на МИК проф. Христо Драганов като подбудител на престъплението. Драганов е известен и като един от основателите на печално известната силова застрахователна групировка ВИС-2.

Парите, предмет на присвояването, са били превеждани от МИК в брокерската къща под формата на депозити и средства, предоставени за доверително управление през периода 1992-1994 година, като ФБК не е имала право на такава дейност поради ограничения си лиценз. Акционери в МИК са били държавните компании по това време СОМАТ, “Кореком”, “Минерал сувенир” и др.

Така на практика Христо Александров с държавни средства е финансирал чрез брокерската си къща като частен инвеститор футболен клуб (ФК) “Ботев” и частната телевизия “Тракия”

Източените от МИК пари по това време са 208.7 млн. неденоминирани лева или 208.7 хил. деноминирани лв. – сумата, която Александров трябва да плати на “Булстрад”, след като съдът уважи иска на застрахователната компания. 

В хода на съдебното дирене бе установено, че действителната щета, нанесена от операциите на Александров и Драганов е над 9 млн. нови лева, като се вземе предвид курсът на долара по това време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?