10 хиляди куфара са загубени по британските летища

10 хиляди куфара са загубени по британските летища

Около 10 хиляди куфара и чанти на пътници на авиокомпанията “Бритиш еруейз” са изчезнали няколко дни след засилване на мерките за сигурност в британските летищата, предаде в сряда ББС.

По данни на самата авиокомпания, половината от загубения багаж и до момента се намира по летищата в очакване да бъде изпратен на собствениците си.

Проблемът със загубения багаж доведе до нова размяна на обвинения между “Бритиш еруейз” и летищния оператор BAA, който управлява лондонското летище “Хийтроу” и още шест големи летища във Великобритания.

От четвъртък “Бритиш еруейз” отмени около 700 полета от “Хийтроу” заради огромните закъснения, предизвикани от необходимостта да се регистрира почти целия багаж и да не се взема ръчен багаж на борда на самолета.

Стивън Нелсън, който оглавява BAA, се извини на пътниците, но отбеляза, че при такива “безпрецедентни условия” не е време да се търсят виновни.

Други авиокомпании не са съобщили данни за броя на загубените багажи, но отбелязват, че при тях този проблем не е с такива размери, както при “Бритиш еруейз”.

Във вторник мерките за сигурност на две от летищата във Великобритания - “Хийтроу” и “Гетуик”  - бяха намалени с оглед понижаване степента на заплахата.

На пътниците вече им е разрешено да вземат със себе си ръчен багаж, но предметите, които могат да се внесат с него, са строго ограничени.

В същото време три от най-големи авиокомпании се обърнаха към летищния оператор ВАА с искане да им се покрият щети в размер на 400 милиона долара, нанесени заради отмяната на полетите.

Ръководствата на “Бритиш еруейз”, “Върджин Атлантик” и “Изиджет” смятат, че именно ВАА не е могла да осигури нормалната работа на лондонското летище “Хийтроу”, което фактически се е оказало неподготвено за засилване на мерките за сигурност с цел предотвратяване на терористични атаки.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?