10 лв. глоба за изхвърлена хартийка на ГКПП-то

Областните управители ще назначат на основните гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) коменданти, които ще отговарят за чистотата и поддържането на сградите и инфраструктурата на "входното лице" на България. Това реши в четвъртък правителството, като промени устройствения правилник на областните администрации, съобщи управителят на Софийска област Олимпи Кътев.

На комендантите се дава право да съставят актове на лицата, които не спазват задълженията си при пребиваване в зоната на ГКПП-то.

За изхвърляне на битови и хранителни отпадъци, хартии, опаковки, чаши от кафе и други извън кошчетата глобата е 10 лева. Изхвърлянето на автомобилни части и гуми ще се наказва с глоба от 30 лева.

50 лева ще бъде глобата за миене и ремонтиране на автомобили в зоната на пункта, както и за изхвърляне на опасни отпадъци в канализацията на района или за изгаряне на автомобилни гуми.

30 лева ще е глобата и за изоставени автомобили. От района на ГКПП-Калотина вече са преместени десетки автомобили, оставяни с месеци от вносителите заради нередовни документи, коментира Кътев.

Въведена е и глоба за свободно преминаване на домашни животни през границата - 15 лв. за стопаните.

Проблемът с чистотата на граничните пунктове бе "открит" миналата години, при едно посещение на премиера Симеон Сакскобургготски на Калотина. Министър председателят публично се възмути от обстановката, в която попадна, а придружаващият го областен Олимпи Кътев се закани до месец да въведе ред. Това не можа да стане, а като причина бе посочено, че отделните служби на ГКПП-та са към различни ведомства.

Затова днес правителството започва да назначава отговорници по чистотата.

Засега ще бъдат назначени общо 12. По три от бройките са за Софийска и Хасковска област, две за Благоевград и по една на Видин, Добрич, Кюстендил и Русе.

Администрацията на Софийска област е готова със заповедите за назначаване и с длъжностните характеристики за тези служители, каза Кътев. Той добави, че вече е разпоредил издаването на дипляна на седем езика и в тираж 10 000 броя, която от началото на следващата седмица ще се раздава на ГККП-Калотина. В нея са посочени какви са нарушенията на реда и глобите за тях.

Налагането на глобите ще започне след гратисен период от две седмици.

Споделяне

Още от България