10 милиона деца по света може да не се върнат в училище след карантината

10 милиона деца по света може да не се върнат в училище след карантината

Близо 10 милиона деца по света може никога да не се върнат в училище след карантината заради икономическите последици от коронавирусната пандемия. Това заяви британската неправителствена организация "Спасете децата" (Save the Children), предаде Франс прес.

Още преди пандемията 258 милиона деца и юноши на планетата не бяха обхванати от образователните системи. Около 1,6 милиарда ученици и студенти са били принудени да прекъснат занятията си заради новия вирус, се казва в доклад на сдружението.

"За пръв път в историята на човечеството се обърква образователният процес на цяло поколение деца", изтъква организацията.

Тя призовава правителствата и дарителите да откликнат на "спешната ситуация в образованието по света", подчертавайки, че до края на годината 9,7 милиона деца може завинаги да се разделят с училището.

В противен случай неравенството, съществуващо и сега "между богати и бедни, между момчета и момичета, ще експлодира", предупреждава в комюнике г-жа Ингър Ашинг, генерален директор на "Спасете децата".

Според организацията в случай на "среден бюджетен сценарий" разходите за образование в най-бедните страни може да намалеят до година и половина със 77 милиарда долара. А при най-лошия сценарий, ако правителствата пренасочат част от средствата за образование към борбата с пандемията, този спад може да достигне 192 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят