10 милиона китайци са застрашени от наводнение

Близо 1 милион китайци се борят да предотвратят преливането на второто по големина в Китай езеро Дунтин и намиращите се в близост реки Сиан и Цзъшуй в южната провинция Хунан в резултат на проливните дъждове, предадоха световните агенции.

Властите обявиха тревога за първи път от 1998 г. насам. Тогава водите на езерото опустошиха района, а в цялата страна жертвите бяха над 4000 души.

Започната е евакуацията на местните жители. Според местните медии около 850 000 души обезопасяват 1800 км от дигите на езерото. Ако те не издържат, на опасност ще бъде изложен животът на около 10 милиона жители. Застрашена е най-вече намиращата се в близост столица на провинцията - Чанша.

През последните дни мусонните дъждове в Азия отнеха живота на стотици хора. Броят на жертвите в Индия достигна 572, най-сериозно засегнат е източният щат Бихар. По информация на агенция Юнайтед Нюз ъв Индия материалните щети надхвърлят 145 милиона евро. В Североизточен Тайланд водите р. Меконг достигнаха най-високото ниво от 30 години насам и наводниха над 100 къщи.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?