10 нови случая на коронавирус у нас, излекуваните продължават да са повече

10 нови случая на коронавирус у нас, излекуваните продължават да са повече

За изминалото денонощие 10 са потвърдените нови случаи на коронавирус у нас. Броят на направените тестове също е малък - изследвани са 295 души. Продължава тенденцията излекуваните да бъдат повече от заразените, излекуваните за същия период са 18.

Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Общият брой на регистрираните случаи на Covid-19 в страната са 2443 души. Общо излекуваните са 880.

За изминалото денонощие няма нови заразени сред медицинския персонал и нови жертви.

От новите случаи 4 души са в болница, 6 са амбулаторни. За София има два нови случая на заболели деца. Става въпрос за дете на 4 години и дете на 13 години, като и двете са на амбулаторно лечение.

Най-младият установен у нас е на 2 месеца. Средната възраст на заразените е 42 годни.

Общият брой на жертвите у нас е 130. От всички починали 86 са мъже и 44 са жените.

Кунчев е на мнение, че освен голямо изпитание, коронавирусът е бил и безпрецедентен стрес тест за всички системи, но най-вече за здравната.

В условия на екстремно натоварване се виждат слабостите и силните страни на системата - сгради, кадри и квалификация. Оттук нататък ще имаме работа с медицинските университети, за да се задълбочат знанията на студентите в областта на вирусологията, епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията, добави още той.

Интересни данни могат да се анализират по отношение на реалната заболеваемост, на реалната дейност на отделни болници, което ще ни даде по-точна картина на това кои болници са гръбнакът на здравеопазването в България, добави Кунчев.

По думите му има необходимост от укрепване на системата на общественото здраве.

Кунчев съобщи и за нов проект на български, италиански и испански учени за фин термометър, измерващ по съвършен начин температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения. Колкото по-рано се диагностицират болните, толкова намалява шансът да се развият тежки усложнения, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?