10 осъдени на доживотен затвор в Пакистан за нападението срещу Малала Юсафзаи

Малала Юсафзаи

Пакистански съд осъди на доживотен затвор 10 мъже заради участието им в нападението през 2012 г. срещу тийнейджърката активист Малала Юсафзаи, станала мишена на талибаните заради кампанията ѝ срещу техните опити да попречат на достъпа на момичетата до образование, предаде Ройтерс.

В Пакистан хората с доживотна присъда лежат 25 години в затвора, отбелязва германската агенция.

Талибаните поеха отговорността за нападението срещу Малала, което бе извършено, докато момичето се прибирала от училище към дома си в Сват, северозападно от столицата Исламабад.

Днешните присъди са първите, издадени за тази атака. Малала бе тежко ранена и транспортирана за лечение във Великобритания, където живее понастоящем. Две други ученички също бяха ранени.

Оттогава Малала стана символ на откритото неподчинение срещу бойците, действащи в етническите пощунски райони в Северозападен Пакистан, отбелязва Ройтерс. През 2014 г. спечели Нобеловата награда за мир.

Пожелал анонимност представител на силите за сигурност заяви, че нито един от четиримата или петима извършители на нападението срещу Малала не е сред десетте осъдени днес. "Но със сигурност са имали роля в планирането и изпълнението на опита за убийство на Малала", посочи той.

Полицията смята, че лицето, простреляло Малала, е избягало в съседен Афганистан. Няколко души, включително лидерът на пакистанските талибани Фазлула, се издирват във връзка с нападението. Фазлула е проповедник от Сват, за когото също се смята, че се крие в Източен Афганистан.

Малала не може да се върне в родината си заради заплахи от талибаните, че ще убият нея и семейството ѝ, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?