10% от фирмите в България са с чуждо участие, но те осигуряват половината от износа

10% от фирмите в България са с чуждо участие, но те осигуряват половината от износа

Около 10% от фирмите в България имат чуждо участие, но те осигуряват над 40% от общия износ на страната и от брутната добавена стойност от износа. Това сочи изследване на Агенцията за инвестиции, извършено над 40 хиляди български фирми с 1,3 млн. души заети, съобщи в неделя изпълнителният директор на агенцията Павел Езекиев по БНР.

Резултатът показва още, че един работник във фирма с чуждо участие осигурява 100 хил. лв. годишни продажби зад граница, докато един работник в 100% българска фирма “изработва” 45 хил. лв. продажби зад граница.

Изводът е, че фирмите с чуждо участие са все още два пъти по-ефективни от българските, посочи Езекиев.

От 1992 г. насам в България са инвестирани 10 млрд. лв., от които 70% са на зелено или в разширения и модернизиране на съществуващи мощности. Едва 30% са от приватизация, каза директорът на инвестиционната агенция.

Миналата седмица три големи западни организации заявиха намерения да инвестират мощно у нас, съобщи още Езекиев.

Холандската фирма “Маас”, която е най-големият доставчик на логистични услуги в Холандия, ще вложи повече от 15 млн. евро у нас. Дойде потвърждение от голяма американска компания, която ще отвори свой офис в бизнеспарк “София” за поддръжка на фармацевтични технологии със 100 души персонал. Ще се създаде нов българо-испански институт за обучение на мениджъри и инженери във високите технологии, даде примери директорът на агенцията.

България е на първо място в Източна Европа по съотношение на инвестиции към брутен вътрешен продукт (БВП) и на второ място на Балканите по нетни инвестиции след Румъния, макар че Румъния е с много по-многочислено население, посочи още Езекиев.

Експертът очаква България да запази съотношението инвестиции към БВП, което сега е 21%, и в следващите няколко години, като така остане на първо място в Централна и Източна Европа по този показател.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?