10 параметри на икономическата си политика очерта ОДС

Икономическа политика с 10 основни параметри ще предложи каоалиция ОДС на избирателите си. Това стана ясно на среща на лидера на СДС Надежда Михалова на среща в сряда с представители на Българската международна бизнес асоциация (БИБА).

Основен приоритет на икономическата програма ще бъде ускоряването на стопанското развитие на страната, за да се намали безработицата и да се увеличат доходите, отбеляза председателят на СДС.Според Михайлова за постигане на бърз икономически растеж е необходимо да се провежда политика, различна от тази на сегашното правителство и на предлаганата от БСП.

10 са основните параметри на икономическата политика, предлагана от ОДС и определена от лидера на СДС като реформаторска.Практически обаче в една или в друга степен представените от Надежда Михайлова идеи са лансирани и от политическите опоненти на коалиция ОДС в предизборната кампания за парламентарния вот на 25 юни.

Оптимизиране на държавните разходи и използването на бюджетните средства по-ефективно, е друго предложение на ОДС. Преразпределението през хазната трябва да намалее от сегашното 42 на сто от БВП до 35 процента, заяви Надежда Михайлова. Тя подчерта, че е нужна прецизна преценка на ползите и разходите, свързани със строежа на АЕЦ "Белене". Въпросът е дали парите на българските данъкоплатци следва да се насочат към този проект или да се увеличи техният разполагаем доход като се намалят данъците, а троителството на нови енергийни мощности се остави на частната инициатива, отбеляза лидерът на СДС.

Разбиване на монополите, прозрачна приватизация, увеличаване на дела на частната пенсионна система, подобряване на бизнессредата, на здравеопазването и образованието са сред останалите параметри в икономическата политика на коалиция ОДС. Съдебната реформа и фискалната децентрализация на общините също са сред приоритетите на ОДС.

Сред обявените от Михайлова реформаторски идеи са запазването на валутния борд до влизането на България в еврозоната, за да има предсказуемост. Коалицията предлага намаляване на данъчната и осигурителната тежест, което ще увеличи стимулите за труд, предприемачеството, спестяването и инвестициите. Това ще намали сивата икономика и ще остави по-голяма част от доходите на данъкоплатците. Според разчетите на коалицията при прилагане на предвидените от ОДС мерки едно средно семейство ще увеличи разполагаемия си доход с около 1 700 лева годишно.

Споделяне

Още от Бизнес