Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

10 причини да изкараме ваканцията си в Гърция

Сигурност, спокойствие, слънце

9 коментара
10 причини да изкараме ваканцията си в Гърция

Ваканцията през 2020 г. е като никоя друга досега - за пръв път планирането включва фактори като възможни ограничения при пътуването и карантина. Опашките на ГКПП "Кулата" обаче показват, че дори при тези условия хиляди българи предпочитат да почиват в Гърция. Към момента туристите влизат в страната след отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. Тук ви предлагаме 10 причини, които заслужават да отидете до най-близката лаборатория за тест и да планирате пътуване на юг от Кулата.

1. Сигурна дестинация

Гръцкото правителство избра балансиран подход между грижата за ключов отрасъл като туризма и грижата за здравето на населението си. В страната не се допускат граждани на най-засегнатите държави, а по плажовете и в курортните се спазват мерките за социална дистанция. Хотелите прилагат детайлен протокол за ограничаване на риска от разпространение на вируса - от процедурата по чекирането до това колко души могат да ползват басейна по едно и също време. Към момента регистрираните случаи на Covid-19 в страната от началото на епидемията са около 4662.

2. Чисто море

Кристалната вода на Бяло, Йонийско и Средиземно море, пълна с риба и живот, е една от най-привлекателните черти на ваканцията в Гърция. Особено в контраст с жаркото лятно слънце. През 2020 г. 497 плажа и 14 марини в страната получиха международния сертификат за чистота Син флаг. Халкидики отново води в класацията с най-голям брой сертифицирани плажове - 94.

3. Страхотна храна

Да седиш в таверната край плажа в компанията на порция калмари, каничка рецина и чиния, преливаща от салата хориатики, е толкова близо до описанието за "блаженство", колкото е възможно, без да се изпадне в излишна сантименталност. Ямас!

4. Острови

Броят на островите, островчетата и живописните късчета скала, разпилени сред водите на гръцкото море е спорен - изчисленията варират между 3000 и 7000. Но това е незначителна подробност. Какъвто и да е верният отговор, един човешки живот няма да стигне да се обиколят дори само обитаваните гръцки острови. Хубавото е, че след карантината фериботите вече работят и можем да стигнем докъдето поискаме - от Крит до Корфу и от Тасос до Санторини.

5. Прохладни планини

Свикнали сме да свързваме Гърция единствено с морето и плажовете. Но 80% от територията на държавата е планини като титаничния Олимп, мащабния Пинд и Белите планини на Крит. Пинд е отлично решение за всеки, решил да опознае планинска Гърция - гъсти гори, бели реки, гърбави каменни мостове и традиционни селца.

6. Плажове за всички вкусове

Искате плаж с камъчета? Със златист пясък? С бял? С черен или дори червен? Или предпочитате да скачате от скали в дълбоката синя вода? Каквото и да търсите, ще го намерите в Гърция. Някои местни плажове гъмжат от живот, кафенета и шезлонги (през 2020 г. - разположени на безопасна социална дистанция), други са усамотени и достъпни само откъм морето. Обединяват ги удоволствието и спокойствието, което дават на плажуващите.

7. Традиционни градчета и села

Където и да пътувате из Гърция, неизменно ще попаднете на живописни градчета и села, в които времето изглежда едва се е помръднало от 1950-те насам. Стари къщи са струпани по стръмни склонове и край скромни рибарски пристанища, а животът се върти около малък площад, заслонен от разлистен чинар, където са църквата, общината и местната кръчма. Тук възрастните хора още седят по праговете на домовете си и нищят местните клюки, а маслиновите горички наоколо кънтят от звънците на козите и от писъците на цикадите. Въобще - идилия.

8. Активна почивка

Дори в страна като Гърция, мързелуването на плажа и най-близката таверна може да додеят. Активната почивка е правилният антидот - гмурнете се в дълбокото, за да видите средиземноморските риби в целия им флуоресцентен разкош, наемете лодка за кратко пътуване до близкото островче, спуснете се с каяк по буйната планинска река, тръгнете на екскурзия с кон. Каквото и да изберете, ще забравите скуката. И ще станат хубави снимки.

9. Яхта

Ваканцията на яхта е един от най-добрите начини за почивка - особено през лятото на 2020 г. Контактите с външни хора са сведени до минимум, а възможностите да откривате тихи плажове достъпни само до море са на практика безкрайни.

10. Археологически и исторически забележителности

Невъзможно е да пътуваш в Гърция и да не попаднеш на античен обект, средновековна църква или място, чието име е гравирано в историята. Някои са със световна слава, като Акропола в Атина или античния театър в Епидавър. Други са по-слабо известни, но тъкмо това ги прави приятна изненада - като античния лъв при Амфиполис, старите мостове в областта Загорохорие или мозайката от византийски църкви и къщи от ХIХ в. в Кастория (Костур).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.