10 столични поликлиники първи разкриват Covid зони

Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати, каза кметът Йорданка Фандъкова

10 столични ДКЦ-а, бивши поликлиники, първи създадат Covid зони в опит да облекчат големите болници за прегледи за пациенти с вирусоподобни симптоми. От сряда три поликлиниките в София ще приемат пациенти, насочени от общопрактикуващите лекари, за вземане на кръв, антигенен тест и рентгеново изследване, ако е необходимо. В близките дни броят им ще нарасне до 10.

"Днес отваряме кабинети за диагностика на пациенти с грипоподобни симптоми в три общински ДКЦ-а. До края на седмицата ще са отворени общо в 7, а другата седмица - още 3", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери Covid зоната в 11-то ДКЦ.

Пациентите трябва да са насочени от личните лекари или да със симптоми

От думите на кмета стана ясно, че в Covid-кабинетите в ДКЦ-ата ще се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

"Със средства от бюджета на общината и ДКЦ-а сме осигурили бързи тестове, които да стигнат до края на седмицата, когато очакваме тестовете от Министерство на здравеопазването", допълни Фандъкова.

Кметът посочи, че целта на инициативата е да се подпомогнат големите болници, като се осигури диагностика за пациенти с по-леки симптоми. А също и да се даде възможност на гражданите, които имат нужда от изследване да си направят антигенен тест за Covid, кръвна картина или рентген. И трето, да се подпомогне работата на личните лекари, които ще могат да назначат изследванията и на база резултатите да продължат лечението.

Кои са първите ДКЦ-а?

От 11 ноември Covid зони ще предлагат 11 ДКЦ в район "Възраждане" – ул. "Цар Симеон" №145. 12 ДКЦ в район "Люлин" – ж.к. Люлин-9, ул. "Иван Бойчев" №17 (бивша ул. "Кореняк") и 17 ДКЦ в район "Оборище" - бул. "Евлоги Георгиев"№108

От 12 ноември в 8 ДКЦ в район "Надежда" - ул. "Христо Силянов" № 77, 20 ДКЦ в "Красно село" - бул. "Ген. Стефан Тошев" № 15-17 и 22 ДКЦ в район "Слатина" - ул. "Николай Коперник" №9.

От 13 ноември 18 ДКЦ в район "Подуяне" - ж.к. Сухата река, ул. "Емануил Васкидович" 51

Споделяне

Още по темата

Още от България