10-те най-търсени на пазара на труда професии през 2016 г.

Близо две трети от работодателите у нас (62%) имат трудности да запълнят свободните си работни места

10-те най-търсени на пазара на труда професии през 2016 г.

Квалифицирани работници, инженери и шофьори са били най-търсените професии от работодателите през тази година в България. Това показва годишното проучване за недостига на таланти на българския офис на международната консултантска компания "Менпауър Груп" (ManpowerGroup) направено сред 621 работодатели в България, което беше оповестено днес.

Преди година най-търсени на пазара на труда у нас бяха инженерите, следвани от квалифицираните работници. ИТ талантите падат от четвъртата позиция преди година на 10-то място сега. Търговските представители и ръководителите на проекти са изместени от търсенето на общи работници и оператори производство.

"И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво", коментира Надя Василева, управляващ директор на българския клон на "Менпоуър Груп".

Проучването показва, че близо две трети от работодателите у нас (62%) имат трудности да запълнят свободните си работни места през 2016 г. Това е ръст с 12 пункта спрямо година по-рано, когато половината от българските работодатели са имали проблеми с назначаването на персонал.

За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда, съветва Надя Василева.

Причините за недостига на кадри

Липса на умения и недостиг на кандидати са основните причини да не могат да бъдат попълнени свободните места на пазара на труда.

Близо една трета от мениджърите (32%) посочват като основна трудност в намирането на подходящите работници липсата на така наречените твърди умения. За пример е дадено квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения.

Липсата на кандидати за съответната свободна позиция е било проблем за 30% от работодателите.

Недостиг на меки умения - професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост и адаптивност са посочили 13 на сто от анкетираните.

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на кадри от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

Стратегии за решаването на проблема

За справяне с трудностите при намирането на кадри българските работодатели използват няколко стратегии.

Най-застъпената, която се прилага от половината от анкетираните, е допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал.

На второ място работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни или по-млади от обичайното.

Eдна трета от мениджърите аутсорсват дейности заради недостатъчен персонал, 30 на сто предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - допълнителни стимули.

Всеки пети (22%) казва, че променя съществуващите работни модели, като предлага гъвкава или дистанционна работа.

Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2% заявяват, че не знаят.

Европа, Близкия Изток и Северна Африка

Подобна е тенденцията е в световен мащаб – повишаване на недостига на кадри и трудности при намирането на квалифициран персонал.

В световен мащаб недостигът на таланти се е повишил с два процентни пункта до 40% през тази година, достигайки нивото си от преди десет години. От старта на проучването, най-високият процент работодатели в световен мащаб, които изпитват трудности при намиране на подходящи кадри, е бил 41% през 2007 г.

Както и у нас така и за региона на Европа, Близкия Изток и Северна Африка най-търсени са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от ИТ персонала и търговските представители.

Мнозинството от работодателите в нашия регион (70%) смятат, че трудностите, които изпитват при запълване на работни места, са подобни на тези, които са имали и през миналата година. Като основна причина за недостига на таланти, най-голяма част от работодателите в Европа и Близкия изток посочват липсата на кандидати (27%).

Най-търсените професии за последните две години у нас
 2016 г.  2015 г.
Квалифицирани работници Инженери
Инженери Квалифицирани работници
Шофьори Мениджъри
Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството IT персонал
Лекари и други здравни професионалисти Счетоводители и финансисти
Мениджъри (мениджмънт / корпоративни) Шофьори
Работници Лекари и други здравни професионалисти
Оператори производство / оператори на машини Търговски представители
Счетоводители и финансисти Ръководители на проекти
IT персонал Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството
Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?