10-те нови в ЕС няма да пречат на България и Румъния след 2004-та

Проблемите на 10-те нови държави, които ще станат членове на Европейския съюз през 2004 г., няма да се превърнат в пречка за членството на България и Румъния в съюза през 2007 година. Това заяви президентът на Словения Янез Дърновшек на съвместен брифинг с българския държавен глава Георги Първанов. Дърновшек е на двудневно посещение в България по покана на Първанов.

По думите на словенския държавен глава, решенията за влизането на България и Румъния в ЕС вече са приети безвъзвратно. Той допълни, че има само изоставане на динамиката в предприсъединителните преговори с двете държави.

Убедени сме, че до края на 2004 г. България ще завърши преговорите с Европейския съюз, а през 2007 г. ще стане член на съюза, добави словенският президент.

Давам си сметка за възможната умора, която може да се появи след разширяването на ЕС с 10 нови държави през 2004-та, но въпреки това нищо не ни дава основания да се съмняваме в членството на България през 2007 г., коментира темата българският президент Георги Първанов. България ще бъде част от петото разширяване на Евросъюза, макар и от втората му вълна, макар и през 2007 г., допълни той. Убеден съм в позитивната нагласа на Европейската комисия да приключи преговорите с България до края на своя мандат, каза още българският президент.

Първанов повтори, че очаква на срещата на върха на ЕС в Солун ясно потвърждение на европейската перспектива на България и подкрепа на усилията ѝ за членство. Колегата му Янез Дърновшек изрази готовност Словения да предостави на България опита си в използването на предприсъединителните фондове на ЕС.

По време на самостоятелната среща на двамата президенти, както и по време на разговорите на двете делегации е постигнато съгласие да се работи върху пакет от икономически и социални спогодби между двете страни, който да осъвремени и договорно-правната база на отношенията, каза Първанов. Става въпрос за споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, споразумение в сферата на транспорта, пощите и далекосъобщенията, споразумение относно пазара на труда и социалното осигуряване и редица други, които ще бъдат обсъдени на предстоящата сесия на българо-словенската смесена комисия.

Българският президент подкрепи словенската инициатива за форум на славянските култури, като своеобразен щрих в европейската културна идентичност и като възможност за развитието и на двустранните културни отношения.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?