Докато Европа посреща бежанския поток от Близкия Изток

100 000 климатизирани палатки за 3 млн. души стоят празни в Саудитска Арабия

Докато европейските страни биват поучавани и обвинявани, че се провалят в приемането на достатъчно бежанци от Близкия Изток, Саудитска Арабия, която не е приела нито един мигрант, разполага със 100 хиляди климатизирани палатки, които биха могли да приютят над 3 милиона души, но стоят празни. Това пише сайтът на известния американски журналист Алекс Джонс "Инфовойни".

Палатките са висококачествени и са разположени в град Мина, разпръснати в долина с площ 20 квадратни километра. Те се използват само 5 дни в годината от пристигащите от цял свят поклонници за мюсюлманския Хадж. През останалата част от годината Мина остава почти пуст.

Палатките с размер 8 на 8 метра са били построени от саудитското правителство през 90-те години на миналия век. Те са модернизирани през 1997 година, като са подсигурени срещу пожар. Те са разделени на отделни лагери, всеки от които разполага с кухня и баня.

Това огромно съоръжение би могло да осигури подслон на почти всички 4 милиона сирийски бежанци, прогонени от гражданската война в страната, частично предизвикана и изострена заради ролята на саудитска Арабия във финансирането и въоръжаването на различни джихадистки групировки, отбелязва авторът.

Въпреки това, както отбеляза вестник "Вашингтон поуст" заможните страни от района на Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар, Кувейт – не са приели нито един сирийски бежанец. Самата Саудитска Арабия твърди, че е приела 500 хиляди сирийци от 2011-та година насам. Правозащитни организации обаче посочват, че тези хора нямат право да се регистрират като бежанци. Много от тях всъщност са законните имигранти, преместили се там на работа. За сравнение – Ливан е приел 1,3 милиона бежанци, което представлява близо една трета от собственото население на тази страна.

Докато отказва да приема повече бежанци, Саудитска Арабия е предложила да построи 200 джамии за 500-те хиляди бежанци, очаквани за година в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?