100 000 лв са "изчезнали" по пътя към сметката на ФК "Банско"

100 000 лв са "изчезнали" по пътя към сметката на ФК "Банско"

Бившият шеф на третодивизионния футболен клуб "Банско" Йордан Баряков е обвинен за присвояване на близо 100 000 лв., които са се полагали на отбора от солидарните фондове на УЕФА. За случая говори новият изпълнителен директор на "Банско" Крикор Румян.

През миналия сезон "Банско" се състезава във Втора лига. Поради тази причина на клуба се полагаха 78 000 евро от УЕФА заради успехите на българския шампион "Лудогорец" в Шампионската лига. Европейската футболна централа преведе на Българския футболен съюз (БФС) малко над 3 милиона евро, които да бъдат разпределени солидарно между всички български клубове заради добрите резултати на шампиона на страната.

Крикор Румян е избран за изпълнителен директор на ФК "Банско" на 19 януари. Той е бил уведомен, че отборът е бил сред първите, усвоили плащането от УЕФА.

"Това ми прозвуча, меко казано, странно, още повече че досегашният шеф на клуба Йордан Баряков десетки пъти декларира пред мен, колегите от ръководството, кмета на Банско и дори пред Общинския съвет, че Българският футболен съюз, в частност – Професионалната футболна лига, не са превели парите. Освен това и в сметката ни не беше постъпвало нищо, така че думите му изглеждаха логични", разказва Румян.

Проучването му довело до разплитане на случая. Парите се превеждат от УЕФА на БФС. Футболният съюз ги превежда на Професионалната футболна лига, която трябва да ги преведе на отбори. Финансистката на Лигата Снежанка Колева изпратила на Румян документите за солидарните плащания на УЕФА, от които е видно, че преводът на ФК "Банско" е направен още на 22 декември. Проблемът е, че ден преди това управителят на дружеството – Йордан Баряков, е открил нова сметка на клуба в друга банка и то в Сандански.

Крикор Румян разказва, че е уведомил за случая кмета на Банско Георги Икономов. Паралелното разследване показало, че Йордан Баряков е изтеглил парите на три пъти в присъствието на адвокат Михаил Михайлов, който е шеф на Апелативната комисия в БФС. Същият Михайлов е и член на управата на ФК "Вихрен" (Сандански). По една "случайност" новата банкова сметка на "Банско" е била открита в Сандански.

"На 25 януари в кабинета на кмета пред мен и Христина Валеюва Баряков си призна и донесе в найлонов плик едва 47 600 лв. По неговите думи около 40 000 лв. от всичките 144 830 лв. дал на Михаил Михайлов, който преди това го уверил, че "Банско" няма да си вземе парите от УЕФА, тъй като има задължения, но че той може да помогне срещу 25% комисионна.

Баряков уточни, че адвокат Михайлов му е показал документ, нещо като черен списък, в който освен „Банско“ са били „Спартак“ (Плевен) и „Левски“ (Карлово) – три от четирите отбора, изпаднали в Трета лига миналата година. По думите на Баряков, Михаил Михайлов обяснявал, че "Спартак" (Плевен) и "Левски" (Карлово) имали същия проблем като нас и също нямало да си вземат парите, разказва Румян.

Самият Баряков обяснил, че освен за "услугата" на Михаил Михайлов е изразходвал липсващата сума, за да изчисти плащания към футболистите от настоящия отбор и към доставчици.

"Това категорично обаче се разминава с всичките му приказки пред Съвета на директорите на ПФК "Банско“ ЕАД – той упорито твърдеше, че тези плащания са оправени по-рано и че на никого не дължим нищо. На въпросите защо е действал зад гърба на клуба, Баряков отговори, че не е можел да ни каже. Наистина не зная какво да мисля. Батакът е огромен – ние няколко пъти изготвяхме бюджета, пресмятайки го със солидарните плащания от УЕФА, които, както се оказа, напразно сме чакали. Сега сме със 100 000 лв. дефицит, а това са страшно много пари не само за клуб от Трета лига“, разказва Крикор Румян.

Той казва, че ще сезира всички възможни институции заради случая.

Йордан Баряков беше назначен за изпълнителен директор на "Банско" през есента на 2014 г. Тогава фирмата "Юлен", която е концесионер на ски зоната, излезе от управлението и клубът стана изцяло общински.

Споделяне

Още от Спорт