100 депутати не били декларирали, че са в партийни ръководства

100 депутати не били декларирали, че са в партийни ръководства

Около 100 народни представители не са посочили в декларациите си за конфликт на интереси, че членуват в ръководствата на политически партии, което те са длъжни да направят по закон. Това научи Mediapool в четвъртък от членове на парламентарната комисия за конфликт на интереси, която в момента проверява декларациите.

Някои депутати са пропуснали да отбележат излезли ли са от неправителствени организации и сдружения, което те също трябва на направят. Според депутати юристи от левицата обаче в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси никъде не е посочено точно, че депутатите трябва да декларират дали са в ръководни органи на партии, а само дали участват в организации с нестопанска цел.

Същото посочва и лидерът на "Атака" Волен Сидеров в писмо до шефа на комисията Димо Гяуров, което бе пуснато погрешка в пощенските кутии на медиите в НС. "Във връзка с Ваше писмо по повод извършена проверка на декларацията ми по чл. 12, т. 1 от ЗПРКИ, Ви уведомявам, че не съм декларирал участието си като председател на политическа партия "Атака", тъй като това ми качество е общоизвестно. Абсурдно е да се твърди, че заемането на ръководна длъжност в политическа партия може да доведе да конфликт на интереси с положението на народен представител, тъй като политическите партии са организации със строга законова регламентация и отчетност", пише Сидеров.

Според него тълкуването от страна на Гяуров на закона "грубо противоречи на духа на конституцията, която определя, че политическите партии служат за изразяване на политическата воля на народа". По думите на Сидеров е "абсурдно" Гяуров да твърди, че "може да възникне конфликт на интереси от развиването на конституционно установената за партиите дейност".

Сидеров казва още, че като юрист Димо Гяуров добре знае, че писмото до него е "напълно неоснователно и представлява нарочно заяждане". "Подобни действия от ваша страна са нарушение на добрия тон и на парламентарната етика, за което Ви сезирам, за да свикате заседание на ръководената от вас комисия, която да обсъди неетичното ви поведение", завършва лидерът на "Атака".

Споделяне

Още от България