100 години от рождението на Леда Милева

Столична библиотека огранизира богата програма в детския център

100 години от рождението на Леда Милева

На 5 февруари се навършват 100 години от рождението на любимата на поколения деца поетеса Леда Милева.

По този повод Столична библиотека заедно с Държавна агенция "Архиви", Българският П.Е.Н. център, Съюзът на българските писатели, фондация "Гео Милев" и издателство "Захарий Стоянов" организират паметна вечер.

В периода от 5 до 8 февруари ще има и редица събития за най-малките читатели, посветени на творчеството ѝ. Зала в детския център вече пък ще носи името на Леда Милева.

С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи. Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси. Творбите ѝ са превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.

"Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата….. Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях", споделя Леда Милева.

Тя е още блестящ преводач и публицист. Дълги години е била председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978), генерален директор на БНТ (1966-1970).

В сряда вечер в американския център на Столичната библиотека спомени за нея ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев, нейни родственици.

На паметната вечер ще бъде валидирано и пощенско-филателното издание. То представлява една пощенска марка и специален пощенски печат.

Държавна агенция "Архиви" ще представи в Столична библиотека документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика. Това са оригинални документи, ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката.

Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите ѝ стихове. Те са написани от Леда Милева на 9 години през февруари 1929.

В изложбата "Детският свят на Леда Милева" ще бъдат представени едни от първите и стихотворения, публикувани в периода 1940 - 1947 г. в детските списания "Първи стъпки", "Прозорче", "Звънче" и "Детско здраве".

Интерес представлява детската поредица "Мирчо и Немирчо", която започва да излиза в списание "Първи стъпки" през 1940 г. С "Мирчо и Немирчо" е поставено началото на българските комиксови герои като илюстрациите към стиховете са на известните художници Никола Тузсузов , Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова.

В изложбата са показани и първите стихосбирки на Леда Милева - "Заю на разходка" (1946), "Няма време" (1949) и някои от последните като "Кънки на колелца".

Ще бъде прожектиран и филма на нейния племенник проф. Андрей Аврамов.

Споделяне

Още от Общество