100-годишнината на ВАС събра първите мъже на държавата на едно място

Председателят на НС М. Миков, президентът Р. Плевнелиев, премиерът Пл. Орешарски, главният прокурор С. Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на честването, сн. БГНЕС

Тържественото отбелязване на 10-годишнината от създаването на българския Върховен административен съд /ВАС/ събра в понеделник на едно място всички първи мъже на държавата. Сред присъстващите на честването на юбилея бяха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски и председателят на Народното събрание Михаил Миков, председателите на двете върховни съдилища Георги Колев и Лазар Груев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Справедливата система на правораздаване е в основата на държавността, каза президентът пред присъстващите. По думите му от нейната ефективност зависи реализацията на всички национални приоритети, както и доверието на обществото в институциите. Държавният глава посочи, че живеем в трудни дни и не можем да останем безучастни към ситуацията, в която се намира държавата ни. По думите му сред основните ни приоритети като нация трябва да бъде справедливостта за гражданите чрез ефективна и независима съдебна система.

Премиерът Пламен Орешарски посочи, че утвърждаването на ВАС е едно от достиженията на правовата система в нашата страна. Орешарски отбеляза, че това е единствената институция, която се произнася по спорове за законност на актове на Министерския съвет, на министри и други актове, които по закон му се възлагат като първа и единствена инстанция.

Министър-председателят посочи, че историята на ВАС е свидетелство за непоследователната политика на държавата в областта на правораздаването. Също така тя е непряк показател за противоречивото развитие на демокрацията и демократичните традиции у нас, смята той. "ВАС е закриван и откриван няколко пъти, като периодите, в които е съществувал, съвпадат с опитите за установяване на системен демократичен подход към демократичните принципи и върховенството на закона", отбеляза министър-председателят.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че създаването на административния съд е пряко свързано с укрепването на българската държавност в Третата българска държава. По думите му учредителите тогава са приели, че административното правораздаване е част от добре функциониращата правова и демократична държава. Той се обърна към съдиите от ВАС като посочи, че предизвикателствата към тях ще бъдат още по-големи с оглед и членството ни в Европейския съюз.

Европейското право все по-често пристига при нас чрез различни разпоредби, свързани с въвеждане на европейско законодателство в българското законодателство, каза Михаил Миков. Той добави, че предизвикателствата са свързани с постигане на оня висок стандарт в правораздавателната дейност, който да кара българския гражданин да се чувства защитен от произвола на администрацията.

Сред гостите на събитието бяха и кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Константин Пенчев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още от България