100 хил. лв. глоба на "Лукойл Нефтохим" за разлива на бензин

Според рафинерията инцидентът е станал при опит за кражба от охраняваната тръба

Министерството на околната среда и водите глобява "Лукойл Нефтохим“ със 100 000 лева за разлива на десетки тонове бензин край бургаския квартал "Долно Eзерово“. "Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата“, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в четвъртък.

Инцидентът стана в сряда следобед, когато между 30 и 40 тона бензин А95 се изляха на пътя между "Долно езерово" и село Братово, в река Чукарлийска и дори в защитеното езеро Вая. Причината е пробив в тръбата, свързваща рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас" с пристанище "Росенец", откъдето горивото се транспортира за износ. За момента не е ясно дали пробивът е в резултат на опит за кражба, както твърди рафинерията, или поради ерозия на тръбата, която е пазена от охранителна фирма.


На 19 юни Регионалната инспекция по околна среда в Бургас ще връчи акта на фирмата-нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Освен това ще бъдат издадени предписания за ликвидирането на всички щети.

Те ще включват цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез засилена охрана, както и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите.

В случай, че при последващ оглед от РИОСВ-Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, рафинерията подлежи на допълнителни глоби по Закона за биологичното разнообразие.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров каза, че замърсяването не застрашава питейните водоизточници и няма опасност за хората.

В четвъртък екоминистърът Ивелина Василева направи втора инспекция на мястото на инцидента заедно с кмета на Бургас Димитър Николов. При тях пристигна председателят на управителния съвет на "Лукойл Нефтохим" Сергей Андронов и обясни, че основното подозрение на компанията за инцидента е криминален пробив на тръбопровода с цел кражба на гориво. Това бе посочено и по-рано в официално съобщение на компанията.

Експерт от разследващия екип, изпратен от нефтозавода на място, обаче коментира пред медиите, че при толкова голям разлив – над 30 тона бензин, съмненията са по-скоро за технологичен пропуск от тръбата.

От сряда вечерта аварийни екипи работят непрекъснато за ограничаване на размера на щетите. На мястото бяха докарани три цистерни. Около образувалото се петно от бензин с изградени заграждения, които да предотвратят по-нататъшното изтичане на гориво в защитеното езеро.

Община Бургас също ще предяви претенции към "Лукойл Нефтохим" за нанесените щети.

Министър Василева изиска "Лукойл Нефтохим" да доставят най-качествените абсорбиращи материали, с които да се ускори почистването; както и да бъде изградено допълнително боново заграждение, което да попречи разливът да навлезе в защитената местност.

Достъпът до мястото на инцидента ще остане затворен, докато не получа гаранции, че няма никаква опасност за здравето на хората, каза кметът Николов. Две мобилни станции за измерване на въздуха - на РИОСВ и на общината, вече са разположени в намиращите се в съседство село Братово и квартал "Долно Eзерово".

На мястото все още силно се усеща миризма на бензин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?