100 хиляди американски войници ще бъдат изведени от Европа и Азия

Тази седмица американският президент Джордж Буш ще анонсира мащабни съкращения и предислоциране на американските военни части по света, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на Пентагона и висши служители от администрацията.

Очаква се Буш да направи изявлението в понеделник, по време на срещата си с ветерани от войните в Синсинати, Охайо.

САЩ планират да изтеглят от Европа и Азия между 100 хиляди и 70 хиляди военнослужещи.

Две трети от подлежащите на предислоциране военнослужещи ще бъдат изведени от Европа, основно от Германия. Все още не е ясно дали те ще се завърнат в САЩ или ще бъдат изпратени на други места по света, където американското военно присъствие се запазва, предаде Ройтерс.

Според специалисти процесът на предислоциране ще отнеме няколко години.

В момента в Европа са разположени над 100 хиляди американски военнослужещи, от тях 70 000 са в Германия. Също 100 000 американски военнослужещи има в азиатско - тихоокеанския район, още 150 000 в Ирак и Афганистан.

Решението означава, че близо 100 000 души - членове на семейства на военнослужещи и служители по поддръжката, ще се завърнат в САЩ, е казал източник от администрацията.

"Тази инициатива ще усили способността ни да отговаряме на външни заплахи и ще помогне да защитим Америка и нейните съюзници", е заявил висш правителствен представител, цитиран от Си Ен Ен.

Той е добавил също, че това ще облекчи бремето върху американските военнослужещи и техните семейства.

От известно време Пентагонът извършва преразглеждане на американското глобално позициониране, като целта е да се отговори на предизвикателствата след края на Студената война.

Планираните промени са насочени към подобряване на скоростта, гъвкавостта и способностите за реакция на американските сили, както и оздравяване на съществуващи съюзи и изграждане на нови, е казал още представителят на администрацията, цитиран от Си Ен Ен.

Според предварителните планове, добили публичност преди месеци, САЩ възнамеряват да съкратят част от военните си бази в Германия и да пренасочат някои подразделения в страни като Румъния и България, които са по-близо до зоната на новите предизвикателства.

Споделяне

Още от Свят