100 хиляди души ще са ангажирани с изборите за евродепутати

Между 90 хиляди и 100 хиляди души ще са заети в изборния процес за евродепутати, съобщи в сряда говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Александров.

31 районни избирателни комисии трябва да бъдат назначени до 22 април, като вече е определено и заплащането на участниците в тях. Председател на РИК ще получи еднократно възнаграждение от 650 лева, заместник-председателите и секретарят - по 600 лева, а членовете по 550 лева. Съставите на РИК са уеднаквени и се състоят от 25 члена.

Възнаграждението за председател на секционна избирателна комисия (СИК) ще е 34 лева, а за заместниците му и секретаря - 32 лева, за членовете - по 30 лева. Всичките възнаграждения няма да се облагат данъчно.

От 15 април започва регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети за участие в изборите. Крайният срок за регистрация е 12 май, за независимите кандидати - 15 май. Коалициите трябва да представят в ЦИК 20 000 подписа, партиите – 15 000, а инициативните комитети – 10 000.

ЦИК е приела и решение за провеждането на социологически проучвания в изборния ден. До 29 май всички агенции, които искат да правят такива проучвания, трябва да представят документи за получаване на разрешение в ЦИК, а до 2 юни - да предоставят списък с анкетьорите по места. До 6 май печатните и електронни медии трябва да обявят тарифите си за предизборната агитация.

Централната избирателна комисия е решила още в случай, че Лисабонският договор бъде приет след изборите и България получи правото на още едно депутатско място в ЕП, да не се провежда нов вот, а автоматично да се даде на партията с най-голям неоползотворен остатък гласове.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?