100% паралелно преброяване: "Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ

"Маркет линкс": "Демократична България" е трета сила, а БСП - четвърта

100% паралелно преброяване: "Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ

"Има такъв народ" (ИТН) изпреварва ГЕРБ и е първа политическа, следвана с малка разлика от ГЕРБ. Това показват резултатите от паралелно преброяване на социологически агенции. "Маркет линкс" дава трето място на "Демократична България", БСП е четвърта.

Данните на "Галъп" при 100% паралелно преброяване сочат, че ИТН печели подкрепата на 23.2 % (62 мандата) от избирателите, а ГЕРБ – на 22.9 % (61 мандата). Трета е БСП с 14.2 на сто (38 мандата), следвана от "Демократична България" (ДБ) с 13.2% (35 мандата). Гласовете за ДПС са 11.4% (30 мандата), а за "Изправи се! Мутри, вън!" - 5.1% (14 мандата). Под чертата остават "Възраждане" с 3%, "Българските патриоти" с 2.8%, както и "Българско лято" с 2.1%.

Според данните на социологическатa агенция "Алфа Рисърч" от паралелното преброяване при 100% извадка ИТН печели подкрепа на 23.9% от избирателите, а ГЕРБ – на 23.4%.

Трети са БСП с 13.1%, ДБ - на четвърто място с 12.8%, ДПС са с 11.3%, а "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) - 5%. Под чертата остават "Българските патриоти"с 3.3 на сто, "Възраждане" с 2.9 на сто, "Българско лято" – 1.7 на сто.

Според данните на "Маркет линкс" при 100% от извадката ИТН печели 23.8% от вота, а ГЕРБ- 22.7%. БСП губи третото място и остава с 12.8% след "Демократична България"  с 13.4% подкрепа. Гласовете за ДПС са 11.3%, а за ИСМВ с 5.2%. Според "Маркет линкс" трите партии на протеста ще имат общо около 114 мандата, като те леко могат да се увеличат от резултатите от чужбина. "В прогнозите, които сме разработили като модели, „Има такъв народ“ има ресурс от още 0.8 до 1.3 – 1.4% с вота в чужбина, който очакваме да бъде отчетен в следващите дни", каза Живковпред бТВ.

По думите му подобен начин се развива и битката за третото място, защото ДБ може да разчита също на немалка подкрепа извън България.

При паралелното преброяване на "Тренд" отново "Има такъв народ" е първа политическа сила с 23.8% от гласовете, ГЕРБ получава 23.2 на сто подкрепа. Трета е БСП с 13.7 на сто, а "Демократична България" печели 11.6%. ДПС получава 11 процента, а коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" е с 5.2 на сто подкрепа. Извън парламента остават "Българските патриоти" с 3.3 на сто, "Възраждане" с 2.6%, както и "Българското лято" е с 2.1 процента.

Избирателната активност към 19 часа е била 34.5 на сто според "Галъп", а според "Алфа рисърч" в края на деня тя е била 41% - доста по-ниска в сравнение с априлските избори.

Първият в България вот с изцяло машинно гласуване (с изключение на секциите под 300 избиратели) мина успешно, при едва половин процент проблеми с устройствата в някои секции. Изборният ден завършва и без сериозни нарушения.

Новото Народно събрание ще е съставено от същите партии, както и предходното, просъществувало едва три седмици и разпуснато заради невъзможността да излъчи правителство. Отново партията на Слави Трифонов е тази, от която зависи дали България скоро ще има редовно правителство или ще се върви към далеч по-рисковия за страната вариант на трети парламентарни избори за година, които, ако се проведат, ще са заедно с президентските наесен.

Партиите на протеста са във възходящ тренд, като особено чувствителен е той за "Демократична България". В същото време протестните партии отново не събират мнозинство от 121 депутати, за да съставят правителство без да се налага да разчитат на подкрепа от някоя от партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП или ДПС.

"Господарят на мълчанието" ще каже утре какво ще прави

Големият въпрос е дали партията на Слави Трифонов този път ще реши да поеме отговорността за управлението и ако да, какви приоритети ще си постави. ДБ и "Изправи се!Мутри вън!" (ИСМВ) заявиха в изборната нощ, че досега ИТН не са ги търсили за разговори, но очакват това да стане след като станат ясни резултати от изборите.

Междувременно "господарят на мълчанието" Слави Трифонов обеща утре са каже какво ще направи.

"Днес беше един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с "мъртвите души". Подкрепата, която получи "Има такъв народ" е изумителна. Искам да благодаря на всички, които гласувахте за нас. Наистина оценяваме вашето доверие. Утре в 11 часа ще обявя какво ще направи "Има такъв народ"", написа Трифонов във Фейсбук.

Според неофициални информации Трифонов вече бил готов със състав на правителство и дори възнамерявал да го обяви в следващите два-три дни, преди още да е формиран парламентът и без да са водени преговори с други партии.

ДБ и ИСМВ от своя страна подчертаха, че очакват и настояват да има разговори. Лидерът на ИСМВ Мая Манолова заяви, че преговорите ще се водят открито и прозрачно за обществото, за да няма съмнение за задкулисни договорки.

Едно е ясно – за да има правителство, то трябва да получи подкрепа от ГЕРБ, БСП или ДПС. И трите партии предложиха такава на Трифонов в предходния парламент, но той твърдо отказа. Настоя да се върви на нови избори, на които явно разчиташе да получи по- убедителен мандат от избирателите. Сега партията му е първа политическа сила, но с 62 депутати.

Евентуалното му решение да постави останалите партии пред свършен факт, обявявайки правителство без преговори и споразумение за подкрепа, ще е хазартен ход, поставяйки страната пред възможността или отново да бъде управлявана от партиите на статуквото, или да се върви към нови избори, което би било сериозна криза.

*Очаквайте подробности

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?