100 влиятелни западни политици призоваха НАТО и ЕС да преразгледа отношенията си с Русия

Сто влиятелни политици и интелектуалци от САЩ и Европа публикуваха открито писмо към държавните ръководители на страните от НАТО и ЕС, в което предупредиха, че е необходимо Западът да преразгледа отношенията си с Русия, съобщава в. Файненшъл таймс Дойчланд.

"Руското ръководство покопава из основи демократичните традиции на евроаталантическата общност", се казва в писмото.

Сред неговите автори са лидерът на Зелената партия в Германия Райнхард Бутикофер; Ричард Холбрук, когото кандидат - президентът на демократите в САЩ Джон Кери възнамерява да предложи за държавен секретар при победа на изборите; бившият чешки президент Вацлав Хавел; американският философ Франсис Фукуяма; американските сенатори Джон Маккейн и Джоузеф Байдън; бившият шведски премиер Карл Билд, бившият министър - председател на Италия Джулиано Амато и др.

Чешкият в. Млада фронта съобщи в сряда, че сред подписалите писмото е и бившият български премиер Филип Димитров.

Авторите изразяват солидарността си с народа на Русия в борбата му срещу тероризма и осъждат кризата със заложниците в град Беслан.

"В същото време сме дълбоко обезпокоени, че тези трагични събития са използвани за подкопаване на демокрацията в Русия ", се посочва в писмото.

Отбелязвайки, че руските демократични институции винаги са били слаби, писмото обвинява Путин, че ги отслабва още повече, откакто е станал президент през 2000 г.

През последните години Западът твърде често мълчеше, надявайки се, че действията на президента Путин в неправилна посока са само временно явление", според авторите на писмото. Те посочват, че "западните политици са длъжни да признаят, че нашата стратегия в отношенията с Русия се е провалила" и има нужда от преразглеждане.

Като симптоми за погазване на демокрацията в Русия са отбелязани ограничаването на независимостта на средствата за информация, нарушения на правата на човека в Чечения, предложената от президента Путин политическа реформа, според която ръководителите на региони да не се избират пряко, а да се посочват от него.

"Путин ограничава свободата и независимостта на пресата, унищожава федеративната система на Русия, произволно хвърля в затвора реални и въображаеми политически противници, отстранява от участие в изборите законни кандидати, заплашва лидери на неправителствени организации и отслабва политическите партии", заявяват авторите на писмото.

В текста е обърнато внимание и на руската външна политика.

"Външната политика на президента Путин все по-често се характеризира със заплашителен тон по отношение на съседите и към енергийната сигурност на Европа, връщане към милитаристичната и имперска реторика и отказ на Русия да изпълнява своите международни задължения.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: