От БСП предупредиха

1000 деца в София ще останат извън задължителните предучилищни групи

Докладът за дискриминацията в учебниците рушал "българския цивилизационен код""

Сн. БГНЕС

Около 1000 деца на възраст между 5 и 7 години в София няма да могат да бъдат обхванати в групите за предучилищна подготовка, които от тази есен са задължителни, обявиха в понеделник от БСП. През тази есен изтича двугодишната отсрочка, която беше дадена на общините за въвеждането на задължителната предучилищна подготовка.

В някои по-големи общини като София и Варна, където има сериозен недостиг на места в детските градини обаче, се очаква да няма места за всички деца. В същото време обаче родителите са длъжни да пратят децата си в предучилищните групи и дори подлежат на глоба, ако не го направят. В общините, където има недостиг на места в детските градини се налага разкриването на такива групи в училищата, където обаче условията за отглеждане и занимания на толкова малки деца са неподходящи.

Бившият заместник-министър на образованието от левицата Ваня Добрева предупреди, че извън класните стаи на 17-ти септември ще останат и 1700 ученици от Перник заради неприключилите ремонти след земетресението. Преди ден заместник-кметът на Столичната община Ирина Савина пък съобщи, че в 4 училища и 4 детски градини в София ремонтите и строителните дейности ще продължат и след 15 септември, но това нямало да попречи на учебния процес, тъй като била създадена нужната организация.

Целодневното обучение отглежда "поколение невротици"

Психологът Христо Монов, който е бивш заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето пък коментира проблемите около целодневното обучение в началните класове. Според него при сегашната организация на целодневното обучение се отглежда “поколение невротици“.

“Вечер се прибират едни уморени деца, раздразнителни и агресивни, които заспиват веднага, щом вечерят“, коментира той. Според него там, където няма условия, целодневното обучение не трябва да се въвежда. “Една от слабостите на  законотворчеството на ГЕРБ е именно тази, че преди да бъдат създадени условия, се въвежда нещо, което като идея е добро, но се компрометира от липсата на условия за изпълнението му“, заяви Монов.

От БСП настояват скокът в цените на горивата и тока да бъде компенсиран чрез увеличението на издръжката на един ученик. За това преди седмица настояха от Синдиката на българските учители. Добрева се опасява, че, ако не се намерят пари, между ноември и декември ще се  наложи училищата да излязат в дървена ваканция или средствата да се вземат от учителските заплати.

Рушат ни и "цивилизационния код“

Добрева съобщи още, че ще предложи създаването на временна анкетна парламентарна комисия, която да разгледа докладите на Комисията по дискриминация и да провери колко пари са похарчени и кой е формулирал целите и задачите на изследването за стереотипите и дискриминацията в учебниците и учебните помагала.

Според Добрева докладите на комисията са с “антибългарска насоченост и са антикултурни“. Експертът Боян Чуков пък коментира, че докладът е “изстрел в гърба на националната идентичност на българския народ и опит да бъде разрушен българският цивилизационен код“.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?