Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1000 пациенти ще получат електронни здравни карти до края на годината

14 коментара

Първите 1000 електронни здравни карти, аналогични на здравните книжки, ще бъдат раздадени в България до края на тази година. С тях, вместо с рецепти, българските граждани ще могат да закупуват лекарствата, предписани от личния лекар или специалиста. За пилотния проект, с който стартира процеса на въвеждане на електронна система на здравеопазване в България, съобщи във вторник министърът на здравеопазването Славчо Богоев. Това стана по време на конференция "Пътна карта за електронно здравеопазване на присъединяващите се страни - България, Румъния”, в която участваха и здравният министър на Румъния д-р Мирча Чинтеза, както и представителите на Европейската комисия Марк Ланж и Рагнар Бергстром.

Масовото предоставяне на електронни карти за всички българи ще става през 2007 г. Те ще съдържат обща здравна и осигурителна информация за пациента. Освен трите имена, пола и кръвната група, чипът ще дава и медицинска информация, която да се ползва в спешни случаи, когато самият пациент не е в състояние да я даде на лекуващите. Там ще фигурират евентуалните алергии към определени медикаменти и препарати, за да може да се действа бързо и да се избегнат грешки.

При преглед от общопрактикуващ лекар или при купуване на лекарства, пациентът ще ползва само картата си като документ. Лекарствата, които трябва да бъдат изписани, също ще бъдат кодирани в картата.

Електронната карта, която ще замени здравната книжка, ще е безплатна за пациентите. Стойността ѝ, която ще се поеме от държавата, е 5-6 евро, като това включва цената на цялата информационна система зад нея. Самата карта ще струва около 50 цента. За въвеждането на цялата система ще бъдат заделени от бюджета минимум 20 млн. евро, като най-вероятно тази сума ще бъде надскочена. За въвеждането на електронната система на здравеопазване България ще разчита и на европейските фондове, уточни Славчо Богоев.

Картата ще позволи и достъп до лечение в чужди държави, след като България влезе в Европейския съюз.

За да задействат ефективно е-картите обаче, трябва да бъде изградена напълно електронната информационна система на Националната здравно осигурителна каса. Според здравния министър, това ще стане факт до година и половина или максимум две години. В нея ще се поддържа освен информацията от е-картата, и цялата останала информация, необходима за съответния пациент - здравноосигурителен статус, от какво е боледувал, какви услуги е ползвал, какви средства е разходвал и внесъл като здравноосигурен.

Другото условие е във всеки лекарски кабинет и аптека да се въведат универсален софтуер и хардуер, чрез които да се “записва” и да се “разчита” информацията от картата. Планирано е в чипа на здравните карти да има и възможност за записване на електронна рецепта, която ще се кодира от универсално четящо устройство на компютъра на общопрактикуващия лекар или специалиста. Пациентът ще я носи в аптеката, където отново чрез картата ще си закупува изписаното лекарство.

Предвижда се и пациентите, чрез своята карта и пин код също да имат достъп до информацията от общата информационна система, която ги касае лично – здравен статус, цените на здравните услуги, похарчените до момента средства.

Тази информация пациентът ще може да черпи чрез своя персонален компютър и при положение, че в момента има доста хора, които не могат да ползват компютър, системата няма да работи ефективно, обясни здравният министър.

За да имат българите достъп до лечение в чужбина чрез здравните си карти пък България трябва да въведе унифициран софтуер с останалите европейски държави.

Семейните лекари също ще имат електронна карта и при комбинирането с картата на пациента джипи-то ще получава ниво на достъп до общата база данни на национално равнище. Различните специалисти, както и различните администратори в системата ще имат различен достъп, тъй като системата ще трябва да съответства на закона за защитата на личните данни.

След няколко години рецептите изобщо няма да се пишат на хартия, а ще се въвеждат в електронната система, прогнозира Богоев.

Така на практика ще се затвори цикъла на електронния обмен на информацията между отделните точки в здравната система, като целта е всичко да се консолидира в една обща база данни, до която ще имат лимитиран достъп както гражданите, така и различните специалисти, заключи министърът на здравеопазването.

До една година транспортното ведомство трябва да изготви предложения за е-картата и интернет-структура за връзка между всички болници в страната, съобщи зам.министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев по време на конференцията. Според него, до 2010 г. 90% от услугите в здравеопазването ще са достъпни чрез електронната карта.

Е-картата ще позволи и високата мобилност на пациентите, както и гарантиране на защитата на личните данни, подчерта и Рагнар Бергстрьом, представител на Европейската комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Изборите
    #18

    Изборите като политически театър днес са излишни, те имат смисъл единствено за политическия елит, който ще търси прегрупиране. Ще се стигне до политическо брокерство, което ще представлява корпоративни, групови и икономически интереси.Политическият елит е достигнал до консенсус и партиите не са вече изразител на гражданските интереси; няма да се търси произходът на собствеността и отговорност за приватизацията. Доцент Мария Пиргова заяви, че въпреки мрачните тонове в анализа на политолозите, нещата

  2. длъжници
    #17

    Хасан Адемов е депутат от ДПС: Член на Комисията по здравеопазване и вносител на бюрократичната поправка гласувана на първо четене в Народното Събрание на 04 май 2005 Магистър по стопанско управление - “Здравен мениджмънт” дипломиран в Бургаския Университет. Обучението му продължава рекордните 7 месеца, от юли 2001 до февруари 2002. Експертите са категорични, че липсват изпитни протоколи и че не е допустимо да се признават изпити в подготвителен курс по следдипломна квалификация като част от образователната програма в магистърската специалност, за която се изисква 5-годишен срок на обучение, съобщава антикорупционният портал anticorruption.bg

  3. длъжници
    #16

    Илко Семерджиев, зам.-министър на здравеопазването в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван КостовРъководителят на групата разработила ЗЗО в който с член 33 и 34 се задължават всички български граждани, вкл. новородените, да се осигуряват здравно в България. На 8 март 1999 година беше избран за шеф на Националната здравноосигурителна каса, която скандализира обществеността, че без да е започнала да функционира си е закупила скъпи леки коли. Илко Семерджиев например е записан в университета

  4. длъжници
    #15

    Правителствoтo на НДСВ и ДПС разработи чл. 40а от ЗЗО приет в края на 2004 г. Там категорично е посочено, че здравните вноски за периода 2000-2005 г, няма да се опрощават. Веднага след приемането на закона започна кампания за сплашване с писма, бирници и "ще ви вземат телевизора". Чл 40а въведе рекламираната като облекчение за българите в чужбина възможност за отписване от българската здравноосигурителна система чрез лично подаване на заявление в НОИ. Малък детайл, НОИ приема тези заявления след като връчи акт за начет за периода 2000-2005!!!Правителствaтa на НДСВ, ДПС и на Иван Костов направиха 1,000,000 емигранти длъжници 1,000,000 емигранти длъжници x 1,000 = 1,000,000,000 лв

  5. длъжници
    #14

    Илко Семерджиев, зам.-министър на здравеопазването в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван КостовРъководителят на групата разработила ЗЗО в който с член 33 и 34 се задължават всички български граждани, вкл. новородените, да се осигуряват здравно в България. На 8 март 1999 година беше избран за шеф на Националната здравноосигурителна каса, която скандализира обществеността, че без да е започнала да функционира си е закупила скъпи леки коли. Илко Семерджиев например е записан в университета

  6. длъжници
    #13

    Недялко Калъчев, депутат от НДСВ, член на Комисията по здравеопазванеНедялко Калъчев е законотворецът на злощастния чл. 40а от ЗЗО приет в края на 2004 г. Там категорично е посочено, че здравните вноски за периода 2000-2005 г, няма да се опрощават. Веднага след приемането на закона започна кампания за сплашване с писма, бирници и "ще ви вземат телевизора". Чл 40а въведе рекламираната като облекчение за българите в чужбина възможност за отписване от българската здравноосигурителна система чрез лично подаване на заявление в НОИ. Малък детайл, НОИ приема тези заявления след като връчи акт за начет за периода 2000-2005. За някои наши сънародници този капан вече е сработил.

  7. длъжници
    #12

    Хасан Адемов е депутат от ДПС: Член на Комисията по здравеопазване и вносител на бюрократичната поправка гласувана на първо четене в Народното Събрание на 04 май 2005 Магистър по стопанско управление - “Здравен мениджмънт” дипломиран в Бургаския Университет. Обучението му продължава рекордните 7 месеца, от юли 2001 до февруари 2002. Експертите са категорични, че липсват изпитни протоколи и че не е допустимо да се признават изпити в подготвителен курс по следдипломна квалификация като част от образователната програма в магистърската специалност, за която се изисква 5-годишен срок на обучение, съобщава антикорупционният портал anticorruption.bg

  8. длъжници
    #11

    Йордан Христосков: директор на НОИ, преизбран за втори мандат с подкрепата на управляващото мнозинство на НДСВ и ДПС през април т.г., тоест, след скандала със здравните осигуровки.Йордан Христосков доскоро наричаше българските емигранти "многознайковци с ниска осигурителна култура" и ги обвиняваше в здравен туризъм източващ здравната каса:

  9. длъжници
    #10

    Атанас Щерев, депутат от НДСВ е председател на Комисията по здравеопазванеСпоред публикация във в-к Стандарт от 22.12.2003, шефът на здравната комисия в парламента доцент Атанас Щерев е вложил 1,5 млн. лева в частна болница. Това става повод за обвинения в корупция към него при дебати в парламента. Според депутати от опозицията Щерев гони личен интерес, като настоява зачеването ин витро да бъде включено в списъка на клиничните пътеки, финансирани от здравната каса, съобщава anticorruption.bg

  10. длъжници
    #9

    Виновните Преди време НОИ искаше да създава "стена на позора", където да лепи имената на "длъжниците" си. Подобно предложение бе не само глупаво, но и незаконно защото противоречеше на Закона за защита на личните данни. Нека сега да направим нещо, което е разумно, а в същото време законно. Нека да направим наша, собствена виртуална "стена на позора". На нея да бъдат публикувани 1) имената на всички народни представители гласували за поправката "Адемов" и политическата сила към която принадлежат,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.