1050 обучавани навън турски ислямисти са се завърнали

Хиляда и петдесет турци, обучавани в лагери на радикални ислямисти и участвали нелегално във войните в Босна и Херцеговина, Афганистан и Чечения, са се завърнали в Турция, според доклад на турските тайни служби, цитиран от електронното издание на вестник Миллиет.

Според информацията от доклада, който е бил разгледан и на днешното заседание на Съвета за национална сигурност, ислямистите са преминали военно обучение в три арабски държави, чиито имена не се споменават. На този етап те продължавали да поддържат връзка със своите съмишленици, с които се запознали в лагерите за обучение.

Според доклада на тайните служби част от турските ислямисти, които се обучавали в лагери на Ал Каида и работели за талибаните, все още се намират на територията на Турция.

Групировката Бригади Абу Хафс ал Масри, която пое отговорност за атентатите, заявява, че атаката ѝ била наречена "Операция ислямски железен чук" по аналогия с операцията на американските части в Ирак.

В съобщението си тя твърди, че атентатите са имали за цел британски обекти в Турция, за да "разклатят спокойствието на Великобритания, която води битка срещу исляма".

Челните отряди на Бригади Абу Хафс ал Масри атакуваха Роджър Шорт заради широката му практика в борбата с исляма и защото той е смятан за идеолог на британската политика в района, обхващащ Ирак, Сирия, Турция и Иран, пише в посланието си организацията.

Атентатът срещу филиала на британската банка се обяснява с факта, че банката е "бастион на британската икономика и британците трябва да знаят, че съюзът на тяхната страна с Америка няма да доведе до благополучие".

В изявлението Бригади Абу Хафс ал Масри отправя предупреждение към американския президент Джордж Буш, според което той трябва да очаква още самоубийствени атентати докато Вашингтон не изпълни списък с искания, в това число и да прекрати борбата си срещу тероризма.

Атентатите в Истанбул и антиамериканските нападения в Ирак разкриват общата стратегия на авторите им - те ги подготвят дълго време и мишените са подбрани така, че ударите да предизвикат възможно най-голям международен отзвук, смятат експерти, цитирани от АФП.

Според представители на службите за сигурност и главно на разузнаването след 11 септември Ал Каида е насочила ударите си към Бали, Джерба, Казабланка, Рияд само защото досега не успява да извърши атентати на Запад.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?