Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1050 обучавани навън турски ислямисти са се завърнали

0 коментара

Хиляда и петдесет турци, обучавани в лагери на радикални ислямисти и участвали нелегално във войните в Босна и Херцеговина, Афганистан и Чечения, са се завърнали в Турция, според доклад на турските тайни служби, цитиран от електронното издание на вестник Миллиет.

Според информацията от доклада, който е бил разгледан и на днешното заседание на Съвета за национална сигурност, ислямистите са преминали военно обучение в три арабски държави, чиито имена не се споменават. На този етап те продължавали да поддържат връзка със своите съмишленици, с които се запознали в лагерите за обучение.

Според доклада на тайните служби част от турските ислямисти, които се обучавали в лагери на Ал Каида и работели за талибаните, все още се намират на територията на Турция.

Групировката Бригади Абу Хафс ал Масри, която пое отговорност за атентатите, заявява, че атаката ѝ била наречена "Операция ислямски железен чук" по аналогия с операцията на американските части в Ирак.

В съобщението си тя твърди, че атентатите са имали за цел британски обекти в Турция, за да "разклатят спокойствието на Великобритания, която води битка срещу исляма".

Челните отряди на Бригади Абу Хафс ал Масри атакуваха Роджър Шорт заради широката му практика в борбата с исляма и защото той е смятан за идеолог на британската политика в района, обхващащ Ирак, Сирия, Турция и Иран, пише в посланието си организацията.

Атентатът срещу филиала на британската банка се обяснява с факта, че банката е "бастион на британската икономика и британците трябва да знаят, че съюзът на тяхната страна с Америка няма да доведе до благополучие".

В изявлението Бригади Абу Хафс ал Масри отправя предупреждение към американския президент Джордж Буш, според което той трябва да очаква още самоубийствени атентати докато Вашингтон не изпълни списък с искания, в това число и да прекрати борбата си срещу тероризма.

Атентатите в Истанбул и антиамериканските нападения в Ирак разкриват общата стратегия на авторите им - те ги подготвят дълго време и мишените са подбрани така, че ударите да предизвикат възможно най-голям международен отзвук, смятат експерти, цитирани от АФП.

Според представители на службите за сигурност и главно на разузнаването след 11 септември Ал Каида е насочила ударите си към Бали, Джерба, Казабланка, Рияд само защото досега не успява да извърши атентати на Запад.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.