11 американски щата подкрепиха конституционна поправка против хомосексуалните бракове

Избирателите в 11 американски щата подкрепиха искане за конституционни поправки, които да дефинират брака само като съюз между мъж и жена, съобщи Си Ен Ен.

Над 60 процента от гласоподавателите в Арканзас, Джорджия, Кентъки, Мичиган, Мисисипи, Монтана, Северна Дакота, Охайо, Оклахома и Юта се обявиха в подкрепа на съответните изменения в основния закон. Само в Орегон привържениците на тази мярка бяха малко по-малко - 57 процента.

Кампанията срещу признаването на хомосексуалните бракове в САЩ набра скорост през последните месеци като реакция на решението на Върховния съд на Масачузетс от май, който позволи на хомосексуалистите да се женят помежду си, отбелязва Си Ен Ен.

По време на вота във вторник гласоподавателите в Аляска участваха и в референдум, на който отговарят на въпроса съгласни ли са в техния щат да се легализира продажбата, притежаването и употребата на марихуана от възрастни. Ако отговорът е да, Аляска ще стане първият американски щат, в който ще се продава марихуана. Това е третият за шест години референдум в Аляска за марихуаната.

Марихуаната ще е тема на референдуми и в Орегон и Монтана. В Орегон гласоподавателите ще решават дали да позволят да се увеличи допустимото количество марихуана за медицински нужди, което гражданите могат да притежават, а в Монтана - дали да позволят притежаването и употребата на марихуана за медицински нужди. В девет щата това е разрешено.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?