11 държави с подкрепа на данъка върху финансовите транзакции

11 държави с подкрепа на данъка върху финансовите транзакции

Единадесет държави от еврозоната са постигнали споразумение за прилагането на спорния данък върху финансовите транзакции, съобщи Ройтерс.

 

"Това е малка стъпка за 11 страни, но огромен скок за Европа", коментира зам.-министърът на финансите на Австрия Андреас Шидер. Той допълни, че вече се е изяснило какъв ще бъде справедливият принос на банковия сектор за финансирането на тежестите, произтичащи от кризата.

 

“До края на годината 11-те държави ще представят модел за прилагането на налога”, каза австрийският финансов министър Мария Фектер По думите ѝ напълно реалистично е въвеждането на данъка да стане през 2014 г.

 

Този своеобразен пробив е изненада за много европейски дипломати, които не очакваха Германия, основният привърженик на данъка, да убеди достатъчно държави да го въведат. Силният дипломатически натиск на Берлин обаче принуди Испания и Италия, които бяха сред противниците на налога, да променят позициите си.

 

Най-острият противник на данъка върху финансовите транзакции е Великобритания, която не смята да го въвежда.

 

Критиците на налога смятат, че въвеждането му ще наруши единния пазар на Европейския съюз, тъй като финансовите компании има вероятност да пренасочат дейността си към финансовите центрове в Европа, които не прилагат данъка или извън Европа изобщо.

 

 

Според еврокомисаря за данъчното облагане Алгирдас Шемета има държави, които са против въвеждането на налога, тъй като те искат сами да решат как да използват допълнителните приходи от него. “Някои държави искат да харчат средствата както намерят за добре. Други предпочитат да финансират с приходите от данъка бюджета на ЕС, но е твърде рано да се каже какъв ще бъде крайният резултат“, коментира Шемета.

 

Според изчисления на европейските власти, ако налогът бъде приложен от всички 27 държави-членки на Евросъюза, приходите от него могат да достигнат 57 млрд. евро годишно.

 

България първоначално беше против въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, но след това обърна позицията си и през тази година го подкрепи. Финансовият министър Симеон Дянков до момента публично не е обяснил на какво се дължи промяната на българската позиция.

Споделяне

Още от Европа