11 депутати никога не са взимали думата в парламента

11 депутати никога не са взимали думата в парламента

За двете години, откакто е сформирано 40-тото Народно събрание, 11 народни представители не са се изказвали нито веднъж при дебат в пленарната зала. Това съобщи във вторник доц. д-р Лилия Методиева от Софийския университет “Св. Климент Охридски” при представянето на проекта "Граждански контрол върху парламентаризма", който се осъществява от преподаватели и студенти от висшето училище.

Рекордьор по мълчание е депутатът Теодора Дренска (НДСВ), която е втори мандат в парламента и за 6 години не е взимала никога думата в залата. Освен нея още четирима от жълтата партия не са се изказвали в този парламент – бившият спортен министър Васил Иванов - Лучано, Енчо Малев, който е бил депутат и в 39-тото НС, Пламен Панайотов, бивш вицепремиер и бивш шеф на парламентарната група на НДСВ, а в този парламент – редови депутат, и Иван Матеев Иванов, съобщи доц. Методиева.

От ДПС не са се изказвали никога Илкер Мустафов, Метин Сюлейманов, Фидел Беев и Фикрет Шабанов. От БНС думата не са взимали нито веднъж Иван Георгиев Стаматов, а от Коалиция за България - Йордан Петков Иванов, който е депутат от 29 юни 2006 г.

Студентите, участвали в изследването, обясниха, че информацията за депутатите е събрана от архива на стенографските дневници на НС в интернет. Доц. Методиева постави въпроса как партийните лидери съставят листите за изборите и защо тези депутати попадат в тях, какви са критериите и каква е ролята на спонсорите за  изборните  листи.

От началото на прехода - 36-тото НС - до петата сесия на 40-тото НС общият брой на гласуванията в пленарна зала, без да има кворум, е 23 006.

По думите на доц. Методиева през първата сесия на сегашния парламент гласуванията без кворум са били 1517, или 60.90% от всички гласувания.

Според преподавателката продължава гласуването с чужди карти в парламента, въпреки приетите промени да се гласува само в четвъртък и петък сутринта. "Сега депутатите не гласуват с три-четири чужди карти наведнъж, а с картите на отсъстващите си колеги от цял парламентарен ред, защото времето за гласуване е дълго", обясни Методиева. Тя отбеляза, че в Полша гласуването с чужди карти в парламента е криминализирано деяние.

По думите на доц. Методиева в нашия парламент се увеличава броят на предложенията и законите, гласувани без дебат в пленарна зала, което е ерозия на парламентаризма.

Споделяне

Още от България