11 фирми остават на предпоследната права в сделките за трите ТЕЦ-а

Агенцията за приватизация допусна 11 фирми да участват в конкурса за продажбата на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Варна" и Топлофикация Русе. От 12-те фирми, заявили предварителен интерес, липсва само индийската компания National Thermal Power Corp. of India. Тя е внесла писмо в АП, че се отказва от конкурса.

Право да закупят информационни меморандуми и да подадат оферти до 30 март т.г. получават CEZ a.s., Чехия, EVN AG, Австрия, E. ON Energie AG, Германия, Enel Producione, Италия, MITSUI, Япония, AES, САЩ, Public Power Corporation A.Е., Гърция, RAO UES, Русия, International Power Global Development Limited, Англия, Dalkia International, Франция и J Power, Япония.

Шест от тези компании вече присъстват на енергийния пазар в България. CEZ, EVN и E. ON спечелиха конкурсите за трите пакета електроразпределителни предприятия. Италианската Enel и японската MITSUI изпълняват проекти за реконструкцията на ТЕЦ "Марица Изток 3" и ТЕЦ "Марица Изток 2", като двете заедно предлагат да поемат и проекта на американската AES за изграждане на нова мощност в ТЕЦ "Марица Изток 1".

Френската Dalkia пък кандидатства за оператор на столичното топлофикационно дружество, фирмата е подала и оферта за приватизацията на Топлофикация Плевен.

Повечето от 11-те фирми проявяват интерес и към трите ТЕЦ-а, но дали е така ще стане ясно когато внесат в АП депозити за участие, коментира във вторник изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Атанас Бангачев.

Агенцията продава до 100% от капитала на трите дружества. Кандидатите могат да купят минимум 51% с опция да увеличат участието си до 67 на сто, като това увеличение ще бъде използвано за инвестиции в ТЕЦ-овете.

10 процента от цената по сделките ще се плаща с компенсаторни инструменти.

Останалите 33% от акциите на ТЕЦ-овете също са част от сделката, но новите собственици могат да ги придобият до юли 2007 година, когато се либерализира енергийният пазар. Държавата ще начислява лихва за пропуснати ползи върху стойността на акциите, които не се вземат веднага от новия собственик, каза Бангачев.

Основен критерий за избор на купувач ще бъде предложената цена, каза още шефът на АП.

Атанас Бангачев уточни, че в договора за ТЕЦ "Бобов дол" ще има клауза купувачът да произвежда енергия от местни въглища. Извършва се подготовката и за продажбата на мини "Бобов дол", като купувач на дружеството може да стане и новият собственик на ТЕЦ-а.

В края на миналата година миньорите от Бобов дол се опитаха с протести в столицата да спрат процедурата за местния ТЕЦ с аргумента, че липсата на задължение за купувача да ползва техните въглища ги обрича на безработица. Протестът им бе подкрепен индиректно и от енергийното министерство. Мотивът на хората на Ковачев срещу подготвяната от АП приватизация и за трите сделки пък бе, че агенцията предлага клауза, според която НЕК дългосрочно ще плаща на централите за разполагаема мощност, когато не произвеждат електроенергия. В същото време енергийният министър внесе за одобрение в МС договора за ТЕЦ "Марица Изток 1" с AES, който обвързва НЕК с клауза да изкупува тока от централата на определена цена.

Днес от агенцията обявиха, че консултантската компания по продажбата на трите централи Credit Suisse First Boston прави анализ на пазара на енергия. До дни този документ ще бъде представен в министерството на енергетиката и в Държавната комисия за енергийно регулиране. С него ще бъдат запознати и фирмите кандидати за топлоцентралите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?