11-годишно момиче почина след като бе ритнато в корема от съученик

В училището не е имало медицинска сестра при инцидента и детето е откарано прекалено късно в болница

11-годишно момиче почина след като бе ритнато в корема от съученик
При пореден случай на насилие в училище 11-годишно момиче почина след като е било ритнато в корема от свой съученик. Инцидентът е станал в петък следобед в столичното 52-ро училище в кв. "Бояна”.
 
Сигналът в МВР е подаден около 17 часа в петък и обстоятелствата около трагедията все още се изясняват.

Според първоначалната информация момичето се оплакало от болки и неразположение в корема непосредствено след спречкването с момчето.
Директорът на училището Данко Калапиш разказа пред бТВ, че след като на момичето му станало лошо, с учителката са се отправили към кабинета на медицинската сестра около 16:30 часа, но се оказало, че минути преди това тя си е тръгнала. Те се връщат към класната стая и детето припада в коридора на училището.

 
Директорът подава сигнал на 112, но по думите му линейката се е пристигнала след 30 минути. През това време детето няколко пъти се връщало в съзнание.
 
Колко точно е пътувала линейката все още се уточнява.
 
Междувременно на помощ идва кварталният общопрактикуващ лекар.
 
След пристигането на спешния екип линейката откарва детето в ”Пирогов”, откъдето съобщиха, че момичето е постъпило ”в състояние несъвместимо с живота”, а последвалата реанимация е била безуспешна.
 
До късно през нощта в сградата на 6-то РПУ в София е бил разпитван съученикът на починалото момиче, който я е ударил, както и почти всички деца от класа, станали свидетели на сбиването. Обяснения са дали директорът на училището и учителката, която е водила занятията.
 
Разпитите на участниците в трагедията продължават, като се очаква съдебно-медицинската експертиза да установи дали ритникът в корема на момичето е бил фатален. По първоначална информация детето е починало след спукан черен дроб в резултат на удар с крак в корема.
 
Директорът на училището Динко Калапиш съобщи, че мобилна кризисна група от психолози ще влезе в класните стаи още в понеделник.

"В понеделник влиза мобилна група от кризисни психолози, които да подпомогнат децата и не само децата от класа, изобщо децата от цялото училище, защото ние сме една малка общност в едно квартално училище. Опитвам се с деца и родители към момента да не комуникирам, но нещата са тежки. Стресирани, са. Получих много писания от деца в личния ми профил... Стресирани са и няма как да не са", каза директорът на училището.

 
Министърът на образованието Николай Денков и ръководството на Националното сдружение на общините ще обсъдят във вторник охраната в училищата и как да бъде осигурена ефективна медицинска помощ в тях. В съобщение до медиите Министерството на образованието изразява съболезнования на близките на четвъртокласничката.
 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?