11 камиона с пластмасови отпадъци от Румъния, Полша и България блокирани на ГКПП "Лесово"

Сн. МОСВ

Единадесет камиона с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП "Лесово" на път към предприятие за преработка в Турция. Това е установила проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро - Лесово, информират от екоминистерството в събота.

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт "Лесово", но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно на основание Административно решение за връщане на Митническа дирекция "Хамзабейли" (Турция) на основание чл. 181/3-в от Митнически регламент на Република Турция, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в страната.

РИОСВ - Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. След като турската страна връща камионите, следва да бъдат върнати в страната по изпращане (от където са тръгнали съответните превози). За за целта е необходимо на ГКПП "Лесово" да бъдат предоставени коректно попълнени документи относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, на който ще напуснат територията на България.

По информация на Митнически пункт - Лесово към 12:00 ч. в събота на пункта освен 11-те камиона, има други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там същия ден. Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Турция и са на паркинг на ГКПП "Лесово".

Сезирани са всички компетентни органи, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.

От Министерството на околната среда и водите информират, че 11 камиона с пластмасови отпадъци от Румъния, Полша и България престояват на граничен пункт "Лесово", след като са върнати от турските гранични власти.

Митническите служители на "Хамзабейли" са преценили, че товарите не са подходящи за внос в Турция, уточняват от министерството.

На пункта са разположени и други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които не са допуснати на турска територия.

В съобщението на еко министерството се обяснява, че са уведомени всички компетентни органи, за да не се допусне изхвърляне на отпадъците на територията на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?