11 кандидати да строят част от третата линия на метрото в София

Сн. БГНЕС, архив

Единадесет са кандидатите за изграждането на следващите три станции от третата линия на софийското метро. Те са от кв. "Хаджи Димитър" до кв. "Левски Г".

Поръчката е разделена на 4 позиции. Три от тях са за строителство, а четвъртата за системите за контрол и управление на движението на влаковете, както и на преградните стени на пероните.

Общата прогнозна стойност за това разширение на метрото е 220 млн. лева.

Сред кандидатите са компании, които са участвали и в предишни търгове за строителството на метрото или са строили други участъци от подземната железница.

За първата позиция, която включва една метростанция и 1.3 км метропът, кандидатите са четирима, предаде изданието gradat.bg. Това са "Гeocтpoй" AД, "Tpeйc Гpyп Xoлд" AД, "Tpeйc - Coфия" EAД, обединение между фирмите "Обонато Билд" и "Грома холд", която изгражда част от магистрала "Струма", както и обединение между фирмите "Moнoлит Coфия" и X.C.C.

Предвидената стойност за тази позиция е 75 млн. лв.

"Трейс груп холд" кандидатства и за останалите две позиции, свързани със строителство. По втората, която е с прогнозна стойност 60 млн. лева, се състезава с обединение между "Bиa Koнcтpyĸт Гpyп" EOOД и KMC.

За третата позиция с прогнозна стойност 50 млн. лева освен "Трейс" (в консорциум с "Инжпроект") има още три оферти. Сред кандидатите е обединение между "ΠCT Гpyп", "Ep Kънcтpaĸшънc", "Koлин Иншaaт Typизм Caнaйи вe тиджapeт" и "ΠCT Bидин". Оферта е подадена и от "Джи Пи Груп", които изграждат друга част от третата линия на метрото, както и от фирмата "БC Koнcтpyĸция".

За четвъртата позиция очаквано има само един кандидат - ĸoнcopциyм "Cимeнc Moбилити" ("Cимeнc Moбилити" EOOД, "Cимeнc Moбилити Гмбx" - Гepмaния). "Сименс" изпълнява системите за контрол и сигурност и по останалата част от третата линия на метрото. Заради изпитанията на тези системи се забави и пускането на вече готовите станции от този метродиаметър. Очаква се влаковете да тръгнат през август.

Споделяне

Още от Бизнес