11 неудобни въпроса за връзката между взривовете у нас, Гебрев и ГРУ

11 неудобни въпроса за връзката между взривовете у нас, Гебрев и ГРУ

1. Защо 10 години (от първия взрив до сега) прокуратурата не е съобщила публично разкритието си, че взривовете в български военни складове са съмнителни? Говорителката на главния прокурор Сийка Милева обяви в сряда, че "категорично е установено", че четирите експлозии са задействани дистанционно със заряди. Техническите обстоятелства около такива инциденти се установяват от експертизи, които се правят непосредствено след взривовете.

2. Само няколко часа след новината на прокуратурата фирмата на Гебрев "Емко" обвини държавното обвинение в разпространението на неверни факти. Затова от прокуратурата дължат отговори на българските граждани и партньорите ни в ЕС и НАТО по следните въпроси:

Прекратено ли е било разследването на първите взривове през 2011 година само две години след тях, както твърди компанията? Вярно ли е, че тези взривове не са били предшествани от пожари и разполага ли прокуратурата с документи, доказващи твърдението, че продукцията на "Емко" е била предназначена за Украйна и Грузия?

С какви доказателства прокуратурата обвързва "Емко" с взривове във ВМЗ-Сопот, след като от компанията твърдят, че нямат нищо общо.

3. Защо случаите не са били обединени в едно разследване още през 2015 година и не са свързани с покушението срещу собственика на оръжейната фирма "Емко" Емилия Гебрев при положение, че е имало най-малкото съмнителни случаи с имущество на неговата фирма.

4. Установено ли е кой е отговорен за пожара в бившия Институт по специалната техника на МВР, в който през 2015 г. изгарят доказателствата за взривовете във ВМЗ "Сопот" същата година? Означава ли това, че освен военното разузнаване, и МВР е пробито от чуждата агентура?

5. Защо прокуратурата години наред усърдно замита разследването на опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, сина му и директор във фирмата му? Покушението е от 2015 г., а разследването по същество се задейства едва след атаката с "Новичок" срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 година. В началото на 2020 г. прокуратурата задочно обвини трима руски агенти за покушението срещу Гебрев.

6. Защо държавата, с участието на прокуратурата, години наред на практика води война с Емилиян Гебрев и "Емко"? През 2017 г. правителството дори отнема незаконно лиценза на оръжейното предприятие. Случайно ли е активирането на цялата държавна машина срещу Гебрев в синхрон с интересите на офшорна фирма, свързана с Делян Пеевски, и действията на ГРУ срещу Гебрев?

7. Защо до 21 април 2021 г. никакъв компетентен орган не е потърсил компанията "Емко" за разяснения във връзка с твърдението на чешкия премиер Андрей Бабиш, че взривовете в Чехия през 2014 година не са терористичен акт срещу Чехия, а срещу продукция на българска фирма?

8. Поставяла ли е България официално в НАТО и ЕС казуса с отравянето на Гебрев? Защо България не разследва и не в повдигнала публично съвпадението на датите на взривовете с присъствието на агенти на ГРУ у нас?

9. Защо българската държава и прокуратура настоятелно мълчат за покушението срещу Гебрев и се задействат само след реакция извън България и разследвания на сайта Bellingcat?

10. Защо България остана изолирана в ЕС и НАТО с отказа си да изгони руски дипломати в знак на солидарност към Великобритания, след отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му на британска територия. Тогава бе допуснато, че няма достатъчно доказателства по случая, който поразително напомня отравянето на Гебрев.

11. Има ли ли са агентите на ГРУ помощници в България и разследва ли се това?

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?