11 станаха жертвите на "Коста Конкордия"

Още пет тела бяха намерени в корабокруширалия италиански туристически кораб "Коста Конкордия" и така броят на загиналите достигна 11, съобщиха световните агенции във вторник.

Продължава претърсването на кораба, ударил се в петък в скала и легнал на една страна близо до остров Джили, край бреговете на Тоскана. Не е ясна съдбата на над двайсет души.

Във вторник в корпуса на кораба бяха отворени чрез контролирани експлозии четири дупки, за да се улесни достъпът на спасителните екипи до неизследвани още сектори на огромния плавателен съд.

Италиански медии поместиха записи на разговори между бреговата охрана и капитана на кораба, който го напусна преди да е завършила евакуацията. От него става ясно, че капитанът
Франческо Скетино се е държал като страхливец, молел е водещите спасителната операция да не го карат да се връща на кораба, давал е объркани и уклончиви отговори на въпросите, които му задавали за ситуацията, обещал е да се върне на кораба, но не го направил. Очевидци разказаха, че взел такси и заминал.

Капитанът на кораба "Коста Конкордия" потвърди пред прокуратурата, че е управлявал плавателния съд, когато той се блъсна в риф и заседна недалеч от брега, предаде ДПА,  позовавайки се на италианската агенция АНСА.

"Аз командвах кораба", е казал Франческо Скетино, който бе разпитван три часа от прокурори в Гросето, където се води следствието.

Скетино е под стража от събота, деня след корабокрушението, за което е обвинен.

На фона на трагедията АНСА разпространи любопитна подробност за една от пътничките, оцелели от корабокрушението. Трийсетгодишната Валентина Капуано явно е късметлийка, за разлика от брата на баба си, който преди почти сто години загинал с прословутия "Титаник".

Като 25-годишен той емигрирал в Англия, търсейки работа и в крайна сметка станал келнер на "Титаник". След като успяла да се спаси от наклонилия се кораб, Валентина си спомнила за семейната история, разказвана ѝ от баба ѝ.

"Все едно преживях отново всичко". . . Беше ужасно, още не мога да се успокоя, болезнено е пак да се връщам в мислите си към това, което се случи". казва Валентина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят