11 загинали при силно земетресението в североизточна Индия

11 загинали при силно земетресението в североизточна Индия

Броят на загиналите при земетресението тази сутрин в Североизточна Индия, близо до границата с Мианма, достигна 11 души. Ранените са над 130, съобщава вестник "Таймс ъв Индия".

Трусът бе усетен в целия район, включително в съседните Мианма, Бангладеш и Бутан. Трима от загиналите са жители на Бангладеш, където подземната стихия също засегна няколко района от страната, включително и столицата Дака.

Силното земетресение с магнитуд 6,8 разтърси тази нощ североизточна Индия, близо до границата с Мианма (Бирма) и Бангладеш. Трусът е ударил в 4 ч. и 35 мин. местно време, на 33 км североизточно от град Импхал, столица на щата Манипур. Седемте щата в североизточна Индия, свързани с останалата ѝ територия с тесен коридор, са в зона с честа сеизмична активност. Граничният район е изолиран и слабо населен от бирманската страна на границата.

По-рано днес премиерът на Индия Нарендра Моди нареди в пострадалите райони да бъдат изпратени оперативни подразделения за борба със стихийни бедствия.

Пораженията са най-големи в Импхал - столицата на щата Манипур, където са прекъснати електропроводи и телефонни връзки и са разрушени няколко десетки сгради.

Жертвите и пораженията от земетресението са по-малко от очакваното, защото сградите не са високи и епицентърът е бил в слабо населен район, добави висш служител, цитиран от ДПА.

Според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 6,9, а Геоложката служба на САЩ го измери като 6,8.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?