Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1104 лева стигна цената на акция от БТК срещу компенсаторки

0 коментара

На втория ден от борсовия аукцион за продажба на акции на БТК срещу компенсаторни инструменти най-високата цена за акция, на която се е сключила сделка, е била 1104, 20 лв. или над 10 пъти над обявената минимална цена от 100 лева за акция. Това съобщи директорът на Българската фондова борса Георги Драйчев след приключване на надаването.

Минималната цена на акция е била 500,59 лв. а средната - 539,61 лв. Продадени са били около 13 600 акции. За сделките са дадени общо 7 млн. лв. в компенсаторки.

След сесията са останали 1300 непродадени акции, за които ще се прави наддаване в понеделник.

На вторичния пазар при търговията на акции на БТК срещу левове са били продадени над 22 300 акции при най-висока цена преди 13 часа 360 лева.

В четвъртък при първото наддаване бяха продадени 2 854 282 акции при цени между 212 и 502 лева, за които са били изразходвани 624 млн. лв. в компенсаторки. Още тогава стана ясно, че 99% от БТК са вече в частни ръце.

1100 лева за акция от БТК е прекалено висока и вероятно купувачът е искал при всички положения да придобие книжа от компанията, без да гледа цената, коментира Драйчев. Според него цени от порядъка на 500 лв./акция са били очаквани за втория ден от аукциона.

Компенсаторните инструменти рязко понижиха цените си и в четвъртък се търгуваха за 66-70% от номинала, като е имало заявки за купуване и на нива от 20% от номинала. Часове преди първия аукцион за БТК цената им бе около 110% от номинала.

Поевтиняването им се очакваше, тъй като играчите за БТК закупиха необходимия им ресурс, а все още не се знае кога на борсата ще излязат следващите дялове от по-атрактивни държавни фирми.

Когато наближат другите аукциони, цената на компенсаторките ще се повиши отново, прогнозира Драйчев.

Според борсови експерти предприемчиви спекуланти ще могат да направят добри пари от колебанията в цените на компенсаторките, като закупят в следващите дни реституционни книжа на ниски цени и ги продадат на високи, когато наближи продажбата на акции на дружество като БМФ. Анализаторите твърдят, че тази продажба също ще привлече доста инвеститори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.