111 години от Илинденско-Преображенското въстание

В Благоевград ще има митинг-шествие в памет на героите

111 години от Илинденско-Преображенското въстание

На днешната дата преди 111 години избухва Илинденско-Преображенското въстание - връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, които след Освобождението остават извън пределите на българската държава.

Въстанието е израз на стремежа на нашите сънародници да бъдат неразделна част от България.

То избухва през 1903 г., като обхваща Македония и Одринско. Организирано е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

През януари 1903 г. част от членовете на Центрания комитет на организацията свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско.

На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се решава въстанието да започне в окръга на 20 юли (2 август по нов стил), когато се празнува Илинден. Началото на бойните действия в Одринско се определя за 19 август (Преображение), а Серският окръг трябва да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден). Така се възприема идеята за перманентна революция.

Въстанието обхваща едновременно всички райони на Битолския революционен окръг. Освободени са планински райони на Битолската, Леринската, Костурската, Охридската и Кичевската кааза (околия).

В освободеното Крушево е обявено временно управление, известно под името Крушевска република, която просъществува 10 дни. В града е образувано временно правителство, в което влизат представители на трите общности - българи, власи и гъркомани. Никой не посяга срещу мирното турско население.

Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 г. в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които участват 26 000 въстаници срещу 350-хилядна турска войска.

В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, жители от Македония и Одринско, бягат в България.

Митинг-шествие в Благоевград

Паметта на героите ще бъде почетена с митинг-шествие в Благоевград, организирано от ВМРО – БНД и НФСБ, които в неделя ще подпишат споразумение за създаване на коалицията "Патриотичен фронт" за участие в парламентарните избори на 5 октомври.

Шествието ще тръгне от жп гарата в Благоевградв 18 часа. То ще продължи по бул."Вапцаров", ул. "Ангел Кънчев", покрай полицията, паметника на Тодор Александров, областната управа – на паметника на Георги Измирлиев – Македончето.

Шествието ще завърши с митинг на площад "Македония", където ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Гоце Делчев.

В Плевен и Бургас също беше почетена паметта и саможертвата на героите от Илинден.

"Делото на илинденци не е забравено, но не е и завършено", каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в Смилево на 19 юли по време на традиционния събор за Илинденско-Преображенското въстание.

Споделяне

Още от България