113 клинични пътеки поскъпват

Ръстът е основно за пътеките на общинските болници, педиатрията, пулмологията и гинекологията

113 клинични пътеки поскъпват

Цените на 113 клинични пътеки в болничната помощ ще бъдат увеличени за първи път от над 10 години насам. За това са се договорили Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз в новия Национален рамков договор, който предстои да бъде подписан.

За увеличението на цените са предвидени 150 млн. лева, съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев в сряда, когато беше последното заседание между ръководствата на съсловната организация и касата.

Тази година бюджетът на НЗОК е увеличен с 400 млн. лева, а парите за болнична помощ са над 1.8 млрд. лева при платени миналата година на лечебните заведения близо 1.7 млрд. лева.

Общинските болници и педиатрията получават увеличение

Грозев съобщи, че са увеличени цените на клиничните пътеки в областта на пулмологията, акушерството и гинекологията, педиатрията, неврологията, по които основно работят общинските болници. С малки изключения цените на клиничните пътеки не са повишавани от 2006 година, като болниците масово недоволстват, че в последните 12 години консумативи, режийни разходи и заплатите постоянно поскъпват, а финансирането остава едно и също.

Ръстът в цените на пътеките, по които работят, бе сред основните искания на работещите в общинските болници, които през януари излязоха на символичен протест заради лошото им финансово състояние, а преди ден предупредиха, че не изключват и нови протести.

Договорените увеличения отговарят и на очакванията за ръст на пътеките за лечение на детските болести, след като в края на миналата година специалисти предупредиха, че педиатрията е в тежка финансова и кадрова криза. Първоначално Лекарският съюз искаше повишаването на малко по-голям брой пътеки – около 140.

От публикуваните на страницата на съсловната организация предложения става ясно, че действително основният ръст в цените се предвижда да е в областта на пулмологията и педиатрията.

Повишават пътеките за раждане и лечение на инсулт

Заложен е обаче и ръст в пътеката за съвременно лечение на мозъчни инсулти с тромболиза, пътеката за раждане и др.

Предложението е за раждане болниците да получават от НЗОК 700 лева вместо сегашните 580. Пътеката за грижи за здрави новородени се повишава с 40 лева от 160 на 200 лева.

Пътеката за лечение на мозъчен инсулт с най-съвременното и ефективно лечение с тромболиза ще бъде повишена от 2800 на 3000 лева. Мозъчните инсулти са третата по ред причина за смъртност сред населението след сърдечните и онкологични заболявания и най-честата причина за преждевременно инвалидизиране, като България е на челните места в света по заболеваемост и смъртност от мозъчен инсулт.

За диагностиката и лечението на артериална хипертония в детската възраст се предлага НЗОК да плаща 700 лева вместо сегашните 600 лева.

Ръст на детските пътеки в пулмологията и кардиологията

Пътеката за лечение на вродени сърдечни малформации се предлага да бъде вдигната от 600 на 750 лева. Това е една от основните пътеки, по която работи детската клиника на Националната кардиологична болница, в чиято защита в сряда родители излязоха на протест . Заради недофинансираната си дейност клиниката страда от недостиг на медицински сестри и лекарите и родители търсят съдействие от властите за спасяването ѝ. При оперативните процедури на деца със сърдечни малформации обаче няма предвиден ръст.

Други педиатрични пътеки, които се предлага да бъдат повишени, са “Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 годишна възраст“ от 450 на 580 лева, “Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ от 545 на 700 лева.

Ръст е предвиден и в цените на пътеките за лечение на бронхиална астма при деца и възрастни.

С 220 лева се увеличава пътеката за диагностика и лечение на Муковисцидоза от 980 на 1200 лева.

Повишена ще бъде и цената на пътеката за палиативни грижи от 51 лева на 65 лева на ден или общо 280 лева за целия престой от 20 дни. Сега ниската цена на пътеката я прави непривлекателна за изпълнение от онкологичните болници и само половината от общо 40 онкоклиники предлагат палиативни грижки, като повечето от тях са в провинцията.

Повишават се още цените на няколко пътеки за оперативни процедури на стомах, хранопровод, черен дроб.

Председателят на Лекарския съюз съобщи в сряда, че с касата са договорени и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащането на сумата за всеки пациент от листите на общопрактикуващите лекари.

Предстои Националният рамков договор да бъде публикуван за обществено обсъждане и да бъде подписан до 28 февруари, за да влезе в сила от 1 април. Дотогава в параметрите му може да настъпят още изменения.

Споделяне

Още по темата

Още от България