Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

11.47% е смъртността от Covid-19 в българските болници

5 коментара
11.47% е смъртността от Covid-19 в българските болници

От началото на епидемията от Covid-19 у нас през март до 1 септември в български болници са се лекували 5340 пациента с коронавирус, а 613 са починали, което прави смъртност от 11.47%. Това показва анализ на инициативата "Индекс на болниците", за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването.

Смъртността сред пациентите в болница очаквано е по-висока от общата, тъй като в болница се лекуват хората с по-тежко протичане и усложнения от инфекцията. Иначе при починали 915 души  и общо установени 24 989 случая общата смъртност от Covid-19 в България до момента е 3.7%.

Къде са се лекували пациентите с коронавирус?

Пациентите с Covid-19 са били лекувани в 102 лечебни заведения. Основната част от тях обаче са лекувани в големите държавни и областните болници. Най-много пациенти са преминали през "Пирогов" (324), "Св. Анна" в София (228), "Св. Марина" във Варна (266), "Св. Георги" в Пловдив (273), МБАЛ "Д-р Ив. Селимински" в Сливен (222). Над 100 пациента за шестте месеца с коронавирус е имало общо в 16 болници, като всички са били държавни и общински. Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници. Само в една от тях пациентите за шестте месеца са били над 50, а в пет – болните с коронавирус са били над 40.

Как варира смъртността?

Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0 до 100 процента в отделните лечебни заведения. Граничните стойности се дължат най-вече на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с коронавирус. Очаквано по-висока от средната смъртност отчитат болници, където са лекувани едни от най-тежките случаи като "Пирогов" (17.28% при лекувани 324 пациенти), "Света Анна" (17.98% при 228 лекувани пациенти). ВМА например е лекувала по-малко пациенти - 146, но отчита и по-ниска смъртност от 7.53%. В "Александровска" смъртността е 24% при 54 лекувани пациенти. Като цяло в университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи с коронавирус за шестте месеца надвишава 17%.

Впечатление прави, че по-висока обща смъртност отчитат и някои от болниците, които станаха огнища на заболяването с голям брой заразен персонал, както и такива, които традиционно изпитват финансови трудности и недостиг на кадри. Болницата в Перник например при 33 лекувани пациенти отчита над 46% смъртност. Болницата във Враца с лекувани 7 пациенти е с над 28% смъртност. Болницата в Добрич с лекувани 173 пациенти е с 20% смъртност. Варненската университетска болница "Света Марина" е лекувала 266 пациенти и смъртността е близо средните стойности – 13.15%. Пловдивската "Свети Георги" е лекувала 273 пациенти и смъртността е 14.28%. Болницата в Сливен, която също изпитваше трудности, е сред отличниците и с лекувани 222 пациента има смъртност от 7.65%. С по-ниска дял починали е и смолянската болница "Братан Шукеров", където са лекувани 166 души и смъртността е 10.84%.

Данните за всяка от 102-те болници може да видите ТУК

Как се отнасяме с други страни от ЕС

Въпреки че няма пълна съотносимост на смъртността от коронавирус в болниците за изминалия период с други държави, аналогични данни има за Германия и Англия. Според проучване, публикувано в медицинското списание "Лансет" през юли,  смъртността в 920 немски болници е била 22%. То е проведено между 26 февруари и 19 април, като обхваща 10 021 хоспитализирани пациенти с Covid-19, от които 2229 са починали.

Подобни са резултатите и за Англия. Според официалната система за наблюдение на пандемията в Обединеното Кралство от 22 март до 9 октомври в болниците в Англия са били хоспитализирани 123 553 души с Covid-19 а броят на починалите е приблизително 30 000. Това означава, че смъртността там е била около 24%. Според здравните специалисти в световен мащаб засега е рано да се правят заключения за причините за различните стойности както на заболеваемостта от коронавирус, така и на изхода от болестта. 

"Индекс на болниците" е съвместна инициатива на "Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg, чиято цел е да повиши прозрачността в работата на лечебните заведения при някои социалнозначими заболявания. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #5
  2. Real ''Mickey''
    #4

    Как я изчислихте тая "смъртност" СЛЕД КАТО НЕ ЗНАЕТЕ БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ?(никой в никоя държава няма как да знае и броя е с пъти повече от тестваните- нормална логика) Или се надявате, че само шарани и назначенита ви бригада тук, ви четат?

  3. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #3
  4. Диана Илиева
    #2

    Ме можем да даваме смъртност от вируса 3.7%, като отчитаме установените случаи до момента - нали изчежду тях ще има още хора, които ще починат! Следва да се вземат само приключилите случаи - т.е тези, които кум момента или вече са оздравели или са починали.

  5. Бивши комунисти НЯМА!
    #1

    Доста висок процент възможен само при ГРОБ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.