1151 мигранти спасени в Средиземно море в понеделник

1151 мигранти спасени в Средиземно море в понеделник

1151 мигранти бяха спасени в няколко операции в Средиземно море в понеделник, предаде ДПА.

Мигрантите са били транспортирани до италианските пристанища Лампедуза и Поцало от италианските власти и от организацията Лекари без граници, които са им се притекли на помощ. Те са били спасени по време на общо 11 спасителни операции.

На фона на тази информация Европейският съвет съобщи, че втората фаза на европейската операция срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море ще започне на 7 октомври, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Операцията ще се нарича "Операция София" по името на бебе, родено от сомалийска мигрантка, спасена от бедстващ плавателен съд с мигранти в Средиземно море.

От 7 октомври нашите служители ще могат да се качват на кораби, да ги претърсват, да ги запорират и да ги отклоняват, се казва изявление на Европейския съвет, в което се уточнява, че става дума за кораби, за които се подозира, че са използвани от трафикантите и че втората фаза на операцията ще се прилага в международни води.

Първата фаза се фокусираше върху притока на мигранти и тя започна през юни. Оттогава бяха спасени 2186 мигранти в Средиземно море.

Понастоящем 4 кораба на ЕС са в Средиземно море като част от операциите по спасяване на мигранти. 1318 души от 22 страни членки души участват в тези операции, припомня АП.

Засега не става ясно колко кораба и персонал ще се използват във втората фаза на операцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?