12 държави в ЕС отвориха вътрешния си пазар за български превозвачи

Дванадесет държави членки на ЕС, отвориха вътрешния си пазар за български превозвачи, притежаващи лиценз на общността, съобщиха в неделя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Българските превозвачи ще могат да извършват вътрешни превози на товари (каботаж) на територията на Холандия, Словения, Словакия, Португалия, Румъния, Швеция, Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург, Малта и Кипър. Превозвачите от тези страни също ще имат възможност да извършват такива превози на територията на България.

Отпадането на досегашното ограничение стана възможно след изтичането на предвидения в Договора за присъединяване на България към ЕС преходен период от 3+2 години. През тригодишния период беше забранено извършването на каботажни превози на товари, тоест на превози, при които пунктът на натоварване и пунктът на разтоварване се намират на територията на една и съща държава членка.

След изтичането на този срок всяка държава от ЕС има правото да отвори вътрешния си пазар за български превозвачи или да продължи този гратисен период с максимум две години, припомнят от транспортното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес